SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SJAJNE NAZNAKE
 
Nezapamćen interes stranih turista za Hrvatsku
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 27.01.2017. - 19:48:22
ZAGREB - Godinama sam u ovom poslu, ali ovakav interes stranih turista već u siječnju ne pamtim. I to posebno s dalekih tržišta, SAD-a, Južne Amerike, Južnoafričke Republike, Tajlanda, arapskih zemalja... S Tajlanda smo lani u ovo vrijeme imali samo jednu-dvije najavljene grupe, a sad desetak.

Dobar je odaziv i u europskim zemljama koje koriste usluge naših agencija. Recimo, iz Belgije je trenutačno interes za odmorom u Hrvatskoj veći čak 50 posto nego lani u ovo vrijeme. I da sve bude još bolje, upiti se mahom odnose na proljeće i jesen – kazuje za Večernji list Aleksandra Pukšar, voditeljica odjela za incoming u agenciji Kompas.

Zasad, međutim, nema razloga ne očekivati barem dobru, a vjerojatno i bolju sezonu od lanjske sa 16 milijuna turista, 90 milijuna noćenja i 7,9 milijardi eura od stranih gostiju samo u prvih devet mjeseci. Lani nije bilo većih gafova domaćina koji bi pokvarili izglede za 2017. Hrvatska je samo dodatno učvrstila svoj imidž solidne i sigurne destinacije pristojnih cijena.

Povrh toga, međunarodne okolnosti i dalje neće odmagati domaćem turizmu. A da turistička godina starta s brojkama iznad očekivanja, potvrđuju i prva tri tjedna siječnja, u kojima su stranci ostvarili čak 25 posto više noćenja nego lani u istom razdoblju.

– Trendovi prodaje zasad su znatno iznad sezone 2016. Praktički sa svih emitivnih tržišta bilježimo rast. Iz Skandinavije nam, recimo, broj tjednih čarter-naleta raste sa šest na deset, rezultati u Rusiji su nam trenutačno 20 posto bolji nego lani u ovo vrijeme, brojke rastu i u Njemačkoj koja Hrvatskoj tradicionalno daje najviše gostiju, veliki rast interesa bilježimo u Brazilu... – oslikava siječanjske učinke Nikolina Frklić, voditeljica marketinga u Atlasu.

Iznadprosječno živahan siječanj u domaćim putničkim agencijama, osim o porastu potražnje, zasigurno svjedoči i o tome da su naši potencijalni gosti svjesni kako je Hrvatska u ljetnoj špici tražena roba i ne žele riskirati da ne dobiju željeni termin, hotel, vilu. Među prvim kupcima odmora u Hrvatskoj 2017. dosta je gostiju kojima to lani, tijekom dva mjeseca sezonske špice, nije uspjelo.

– Ljudi se sad hoće osigurati. To se uglavnom odnosi na smještaj u boljim hotelima, vilama i kućama za odmor – potvrđuje Boris Žgomba, direktor Unilinea, koji procjenjuje da će njegova agencija 2017. okončati s 15 posto većim opsegom posla.

– I u cjelini nas čeka dobra sezona. No hoće li i koliko biti bolja od lanjske, pouzdanije ćemo znati koncem ožujka – kaže Žgomba.

I u Ministarstvu turizma računaju s tim da će se sadašnji dvoznamenkasti rast bukinga na pojedinim tržištima – u Britaniji je, recimo, trenutačno 50 posto – malo ispuhati, ali uvjereni su da će u 2017. biti nadmašeni lanjski rekordi.

– Trendovi su pozitivni, turoperatori i zračni prijevoznici najavljuju širenje programa i više zračnih linija gotovo sa svih emitivnih tržišta. Zasad očekujemo povećanje turističkog prometa između tri i četiri posto prema lani – kaže ministar turizma Gari Capelli, koji ističe da je taj rast iznad onog što u prosjeku očekuje europski turizam.

– Prioritet je produljenje sezone, što ćemo podržati brojnim projektima i, dakako, povećanje prihoda.