SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PREBROJAVANJE
 
Nevažeći listići u Splitu: Najviše glasova ima - Spužva Bob
Autor/izvor: SEEbiz / tportal
Datum objave: 06.06.2017. - 11:34:49

SPLIT - U splitskom Gradskom izbornom povjerenstvu kontroliraju se nevažeći glasački listići, na zahtjev Željka Keruma. Nešto prije 11 sati komisija je napravila pauzu. Neslužbeno se može čuti da će Kerum uložiti nove prigovore, a moguće je i zatražiti prebrojavanje i glasova Andre Krstulovića Opare.

Kerum se pak nije pojavio u osam ujutro, a njegovi suradnici rekli su da bi mogao navratiti kasnije.

Predsjednik povjerenstva Goran Čolak kazao je kako bi se rezultat izbora mogao poništiti jedino u slučaju da se utvrde nepravilnosti koje su utjecale na njih, dakle da bude više od 1000 pogrešno proglašenih nevažećih listića.

'Važeći listić je onaj na kojemu je utvrđena nedvojbena volja birača', kazao je Čolak, izrazivši skepsu što se tiče Kerumova zahtjeva za grafološkom analizom.

U ime Kerumove Hrvatske građanske stranke u izbornom povjerenstvu pojavio se njegov kandidat za zamjenika gradonačelnika Davor Grčić.

'Ne zanima nas čak utvrditi pravi broj, nego samo strukturu i kriterije prema kojima su listići svrstavani u kategoriju nevažećih. Bio je velik pritisak na naše promatrače, a oni iz HDZ-a, koji su bili u većini, bili su previše agresivni. Uočili smo puno nepravilnosti i smatramo da imamo podlogu za grafološka vještačenja', kazao je Grčić.

Njegov prijedlog je da se listići pošalju na vještačenje u neki neovisni institut, primjerice u Sloveniju.

Nešto prije 11 sati komisija je napravila pauzu, a HDZ-ov promatrač Tomislav Prljević novinarima je kazao da su pregledali 40 -ak od 160 biračkih kutija.

'Pronašli smo jako mali broj spornih listića, i to više u korist Krstulovića Opare', izjavio je Prljević.

Kako tportal doznaje, radi se o jednom do dva listića po biračkom mjestu.

U Kerumovu stožeru spornim smatraju i listiće na kojima su zaokružena oba kandidata, a koje je Gradsko povjerenstvo odbilo proglasiti važećim.

'Dosad smo pronašli 300-tinjak takvih i oni bi trebali ići na grafološka vještačenja', kazao je Davor Grčić.

Neslužbeno, može se čuti da će Kerum uložiti nove prigovore, a moguće je i zatražiti prebrojavanje i glasova Andre Krstulovića Opare.

Sam Kerum i dalje se nije pojavio, dok je Krstulović Opara, kojega smo susreli na Peristilu s ministrom Goranom Marićem, odbio davati izjave na tu temu.

'Pretpostavljam da će na kraju biti oko tisuću sumnjivih, zapisali smo serijske brojeve listića, a Kerum će odlučiti hoće li to ići na grafičku analizu', kazao je Davor Grčić medijima i dodao kako su građani na nevažećim listićima izrazili želju za trećom opcijom.

'Spužva Bob ima zavidan broj glasova. Čak više nego Ivo Baldasar, a i Opara da se prijavio sam bez zaleđa HDZ-a. Listići koji ne pripadaju glasačima Spužva Boba više-manje sadrže ružne komentare na račun Keruma i Opare', kazao je Grčić i pojasnio koji su listići HGS-ovcima sumnjivi.

'Oni gdje su oba kandidata zaokružena su nam sporni. Nepoznati počinitelji poslužili su se načinom da naprave nevažeće listiće tako da zaokruže i Oparu tamo gdje je zaokružen Kerum' - zaključuje.