SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOBRE BROJKE
 
Neto dobit HT-a u devet mjeseci skočila 18,6%
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 31.10.2018. - 09:10:02
ZAGREB - Prvih  devet mjeseci 2018. godine u poslovanju Hrvatskog Telekoma obilježio je rast svih ključnih financijskih pokazatelja. 

Ukupni konsolidirani prihodi u tri tromjesečja 2018. povećali su se za 2 milijuna kuna u usporedbi sa istim razdobljem 2017. i iznose  5.787 milijuna kuna.   U usporedbi sa istim razdobljem prošle godine, EBITDA prije jednokratnih stavki  u prvih devet mjeseci 2018. porasla je za 3,5% na 2.427 milijuna kuna uz maržu od 41,9%. Porastu profitabilnosti doprinosi i Crnogorski Telekom koji je ostvario EBITDA u iznosu od 177 milijuna kuna koja je veća za 5,2 % od EBITDA-e ostvarene u istom razdoblju 2017. godine.   

Neto dobit Hrvatskog Telekoma porasla je u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 18,6% i iznosi 872 milijuna kuna.    
 
I u trećem tromjesečju Hrvatski Telekom nastavio je s investicijama te je do sada investirano 1.241 milijun kuna.  Većina ulaganja odnosi se na modernizaciju infrastrukture za fiksnu i mobilnu mrežu.  
 
Pristupnom mrežom nove generacije (NGA) sada je pokriveno 58,1 % kućanstava, a optička pristupna mreža dostupna je za 399 tisuća kućanstava. U mobilnoj mreži, unutarnja pokrivenost stanovništva 4G mrežom iznosi 78,7%, dok je pokrivenost u vanjskom okruženju na razini od 98,4%. Nastavljena je i implementacija velike brzine 4G mreže od 350 Mbit/s pri preuzimanju.    I u trećem tromjesečju nastavljen je veliki investicijski program modernizacije mobilne mreže. Nakon uspješnog završetka modernizacije mreže na području Istre, pri kraju je i modernizacija infrastrukture na području Grada Zagreba.   

Hrvatski Telekom u prvih devet mjeseci zadržao je čvrstu lidersku poziciju u svim segmentima telekomunikacijske ponude.   
 
Nastavljen je porast broja korisnika jedinstvenog koncepta usluga, Magenta 1 koji danas koristi više od 168 tisuća kućanstava, a dobre rezultate bilježi i nedavno lansirana Magenta 1 ponuda za poslovne korisnike. Liderska pozicija učvršćena je i u ponudi televizijskih usluga koju danas u Hrvatskom Telekomu koristi više od 413 tisuća korisnika.  
 
Za dodatno poboljšanje korisničkog iskustva i važan korak prema intenzivnijoj digitalizaciji  HT je korisnicima ponudio novu One App aplikaciju. Realizirana je na novom tehnološkom konceptu, s bržim odazivom, jednostavna za korištenje s nizom novih funkcionalnosti – 78% korisnika prijašnje aplikacije „Moj Telekom“ u kratkom roku se prebacilo na One App aplikaciju. 
 
Komentirajući poslovne rezultate ostvarene u prvih devet mjeseci 2018. godine, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, Davor Tomašković istaknuo je:   

„U prvih devet mjeseci postigli smo odlične rezultate, a prema ostvarenom rastu svih ključnih financijskih pokazatelja ri ječ je o jednom od najboljih kvartala Hrvatskog Telekoma u posljednjih 5 godina.  Do kraja godine nastavljamo s investicijama, koje su već sada premašile 1.241 milijun kuna čime Hrvatski Telekom dodatno  potvrđuje poziciju vodećeg investitora u Hrvatskoj. Nakon što smo u ljeto osigurali preduvjete za implementaciju 5G mreže u Istri, najmodernija mobilna tehnologija postavljena je i na području grada Zagreba. Istovremeno, predstavili smo i prvu komercijalnu NB-IoT mrežu u ovom dijelu Europe, koja će omogućit i daljnji razvoj i realizaciju novih pametnih IT rješenja. Uz investicije u modernizaciju fiksne i mobilne mreže naš fokus do kraja godine ostaje na daljnjem rastu u svim segmentima poslovanja te razvoju inovativnih proizvoda i podizanju kvalitete usluga z a sve naše korisnike.“