SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POVLAČENJE
 
Nestle povukao proizvode zbog konjskog mesa
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 19.02.2013. - 08:48:00
Zadnja izmjena: 19.02.2013. - 10:18:26

BERN - Švicarska kompanija Nestle je prekinula isporuku svojih proizvoda koji sadrže govedinu njemačkog dobavljača, jer je u tom mesu pronađena DNK konja.

Nestle je povukao i paste Buitoni Beef Ravioli i Beef Tortellini iz prodavaonica u Italiji i Španjolskoj. Lazanje koje su prodavane u Francuskoj su također povučene iz prodaje.

"Naši su testovi pokazali da postoje tragovi konjske DNK u proizvodima napravljenim od govedine dobavljača H.J. Schypke. Količina je veća od 1 posto", navodi se.

Dobavljač H.J. Schypke je partner kompanije JBS Toledo N.V. iz Belgije. Nedozvoljeno konjsko meso je otkriveno u različitim proizvodima koji su označeni kao govedina. Prodavani su u zemljama poput Velike Britanije, Francuske, Švedske, Švicarske, Njemačke i Irske.

U ponedjeljak je Vlada Francuske ukinula suspenziju proizvodnje mljevenog mesa, kobasica i gotovih jela u kompaniji Spanghero. Francuskoj kompaniji još uvijek nije dozvoljeno da sakuplja zalihe zamrznutog sirovog mesa.

"Kompanija Spanghero je trebala znati da je meso označeno kao govedina zapravo konjsko meso", rekao je Benoit Hamon iz Ministarstva za zaštitu potrošača.

Spanghero je bila prva kompanija koja je konjsko meso označila kao govedinu. Tokom šest mjeseci je iskoristila blizu 750 tona konjskog mesa.

Kompanija je meso trebala označiti kao konjsko na osnovu njegovog rumunskog carinskog koda, kao i na osnovu njegovog izgleda i mirisa te cijene po kojoj se prodaje.

Nikada nismo naručili konjsko meso, niti smo ga svjesno prodavali", izjavio je predstavnik kompanije Spanghero za CNN.