SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VLADA
 
Neslužbeno: Otići će još neki ministri
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 16.07.2019. - 10:33:00
Zadnja izmjena: 16.07.2019. - 10:34:52
ZAGREB - Nakon što je premijer Andrej Plenković najavio rekonstrukciju Vlade, među ministrima je zavladala psihoza. Posljedica je toga i jučerašnja ostavka ministra državne imovine Gorana Marića, koji se, prema svemu sudeći, sam povukao procjenjujući da će biti smijenjen u okviru rekonstrukcije.

I dalje nema pouzdanih informacija koga će Plenković i kime zamijeniti u Vladi, jedino što je izvjesno da će se to dogoditi do kraja srpnja. Ali, čini se da će kadrovske rošade u Vladi biti još opsežnije nego što se to pretpostavlja u javnosti.

– Od početka je zamišljeno da to bude široka rekonstrukcija, koja se neće svesti na dva, tri imena. Neće iz Vlade otići samo ministri za koje mediji tvrde da su zbog nečeg suspektni. Zamijenit će se i jedan dio ministara koji trenutačno nisu u fokusu javnosti, čiji se moralni integritet ne dovodi u pitanje, o kojima ne izlaze tekstovi da su upleteni u neke nezakonitosti. Nije nam cilj zadovoljiti medije koji rade pritisak na pojedine članove Vlade, bit će smijenjeni i neki ministri za koje javnost to uopće ne očekuje. Potrebno nam je ozbiljno osvježenje kako bi Vlada bila u stanju napraviti značajan iskorak, rekao je Novom listu jedan blizak suradnik premijera Plenkovića.

U vrhu HDZ-a izrazito su nezadovoljni većim brojem ministara.

– Naši se ministri uglavnom nalaze u mišjoj rupi. Stalno igraju crnim figurama. U medijima su prisutni samo kad se zbog nečega brane, umjesto da promoviraju politike vezane uz njihove resore i nameću ih kao teme. Ne govore u medijima o onome što rade. Kad je to posljednji put jedan HDZ-ov ministar izašao s nečim pozitivnim, pa se onda to danima vrtjelo u medijima? Nevjerojatno je da su dvoje HNS-ovih ministara uspješniji u promociji vlastitih resora nego HDZ-ovci u Vladi. Još nam oni javno poručuju da bi se HDZ-ovi ministri napokon trebali trgnuti. To se mora promijeniti, ističe naš sugovornik.

On priznaje da je aktualna situacija daleko od idealne za Vladu i HDZ, ali je uvjeren da je preokret još uvijek moguć.

– Ako ovu rekonstrukciju Vlade napravimo kako treba, a zatim naša kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović pobijedi na predsjedničkim izborima, bit će to početkom iduće godine za HDZ jedna potpuno nova, puno bolja situacija. Dobit ćemo snažan vjetar u leđa za izbore za Sabor, optimističan je, unatoč svemu, suradnik predsjednika Vlade.