SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KREDITIRANJE
 
Nastavljen dvoznamenkasti rast gotovinskih nenamjenskih kredita stanovništvu
Autor/izvor: RBA analize
Datum objave: 15.07.2019. - 09:16:51
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a ukupni krediti sektoru stanovništva na kraju svibnja su iznosili 128,9 mlrd. kuna. 

Pri tome je na godišnjoj razini nastavljeno ubrzavanje stope rasta nominalnih stanja kredita na 6,3% dok su u odnosu na travanj ukupni krediti sektoru stanovništva bili viši za 1,1 mlrd. kuna (0,9%). Pozitivne godišnje stope rasta traju neprekidno od rujna 2017. ukazujući na oporavak kreditne aktivnostima u promatranom segmentu.

Prema podacima na osnovi transakcija (koji isključuju utjecaj tečaja, cjenovnih prilagodbi vrijednosnih papira, reklasifikacija te otpisa plasmana) plasmani sektoru stanovništva potvrđuju povoljna kretanja kreditne aktivnosti budući da su uz mjesečni rast od 0,8% na godišnjoj razina stopa rasta plasmana stanovništvu zadržala se na razini iz travnja (%2B6,8%).

Promatra li se valutna struktura, udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništva nastavio je rasti te je krajem svibnja dosegnuo 53% odražavajući povećanu sklonost zaduživanja u lokalnoj valuti u uvjetima niskih kamatnih stopa na domaćem tržištu. Kunski krediti stanovništvu krajem svibnja iznosili su 68,3 mlrd. kuna te je uz godišnji rast za 11,6% nastavljen trend pozitivnih godišnjih stopa koji traje od 2013. Na mjesečnoj razini rast je iznosio 1,3%. Ukupni devizni krediti stanovništvu i krediti uz valutnu klauzulu sektora stanovništva krajem svibnja iznosili su 60,6 mlrd kuna te su na mjesečnoj i godišnjoj razini zabilježili skromni rast od 0,3% odnosno 0,9%.

Promatrano prema vrstama kredita odobrenih stanovništvu najznačajniji udio (42,5%) odnosi se na stambene kredite koji su krajem svibnja iznosili 54,8 mlrd. kuna. I unutar ove kategorije kredita stanovništvu vidljiv je trend promjene valutne strukture. Naime, udio kunskih kredita koji su na kraju svibnja iznosili 16,2 mlrd. kuna (mjesečni rast za 0,5% te godišnji 4,2%) porastao je na 29,5% sa 28% u svibnju 2018. Istovremeno uz smanjenje udjela kunskih kredita uz valutnu klauzulu (prvenstveno krediti vezani za euro) oni su krajem svibnja iznosili 38,7 mil. kuna.

Druga najznačajnija vrsta kredita stanovništvu, gotovinski nenamjenski krediti, s udjelom od 39,3% nastavlja bilježiti dvoznamenkaste godišnje stope rasta. Uz godišnju stopu rata od 11,8% gotovinski nenamjenski krediti krajem svibnja iznosili su 50,7 mlrd. kuna. Ovakva kretanja rezultat su povoljnih kretanja na tržištu rada (rast plaća i zaposlenosti) u okruženju niskih troškova financiranja uz nastavak rasta potrošačkog optimizma. Uz nastavak povoljnih gospodarskih kretanja sličan trend očekujemo i u narednim mjesecima iako nešto sporijom dinamikom obzirom na posljednju preporuku HNB-a bankama o postupanju pri odobravanju nestambenih kredita potrošačima.