SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BAREL NAFTE
 
Nastavlja se snažan pad cijena nafte
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.10.2014. - 13:08:54
LONDON - Cijene nafte kliznule su danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 88 dolara nakon što su ključni proizvođači na Bliskom istoku signalizirali da će zadržati visoku razinu proizvodnje čak i ako to bude značilo niže cijene.

Na londonskom je tržištu cijena nafte jutros kliznula na samo 87,74 dolara, najnižu razinu od prosinca 2010., da bi se potom stabilizirala na oko 88,40 dolara, što znači da je niža 1,81 dolar u odnosu na zatvaranje tržišta u petak.

Na američkom je tržištu cijena barela pala 1,30 dolara u odnosu na zatvaranje tržišta na kraju prošlog tjedna, na 84,52 dolara.

Saudijska Arabija u privatnim je razgovorima sa sudionicima naftnih tržišta signalizirala da može prihvatiti cijene nafte u rasponu od 80 do 90 dolara, kazali su za Reuters izvori koje je brifirao vodeći proizvođač u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Kuvajtski ministar za naftu Ali al-Omair kazao je pak u nedjelju da nije vjerojatno da će OPEC smanjivati proizvodnju kako bi podupro cijene. Cijene će vjerojatno padati sve dok ne dotaknu razinu od 76 do 77 dolara za barel budući da je to trošak proizvodnje u SAD-u i Rusiji, kazao je al-Omair prema izvješću agencije KUNA-e.

"S obzirom na te izjave ne bi trebalo očekivati bilo kakvo smanjenje proizvodnje prije sastanka zakazanog 27. studenog", konstatira Bjarne Schieldrop iz norveškog SEB-a.

Neki su analitičari očekivali da će naftni kartel smanjiti proizvodnju i prije sastanka.

Naftna tržišta pritišću i sumorni gospodarski izgledi u Europi, pri čemu je agencija Standard & Poor's prošlog vikenda izmijenila prognozu za kreditni rejting Francuske iz stabilne u negativnu.

Donekle je klizanje cijena zakočio podatak o snažnom rastu kineskog izvoza i uvoza u rujnu, za 15,3 odnosno sedam posto. Najveći potrošač nafte u svijetu povećao je i uvoz sirove nafte, za 9,5 posto u odnosu na kolovoz. U uvjetima niskih cijena i očekivanog skromnog rasta potražnje Kina često povećava uvoz kako bi popunila rezerve, podsjeća Reuters.

OPEC je danas odvojeno izvijestio da je cijena barela košarice njegove nafte u petak iznosila 86,43 dolara, što znači da je niža 1,84 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.