SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Napetosti oko Irana podigle naftu na cijene više od 63 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.07.2019. - 17:30:06
LONDON - Cijene nafte blago su porasle u petak na međunarodnim tržištima, odmaknuvši se od razine od 63 dolara zahvaljujući napetostima oko Irana i odluci vodećih proizvođača o produljenju sporazuma o ograničenju opskrbe do ožujka iduće godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 11 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,41 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 61 cent nižoj cijeni, od 56,73 dolara. Tržišta u SAD-u jučer nisu radila zbog Dana neovisnosti.

Trgovci su danas pratili geopolitičke napetosti u čijem je središtu Iran. Nakon što su britanski vojnici u Gibraltaru zaplijenili iranski supertanker, Teheran je zaprijetio da će uzvratiti zapljenom britanskog broda.

"To je samo još jedan znak da raspoloženje na tržištu nije dovoljno snažno da reagira na takve vijesti i događaje, što je prilično neobično", istaknuo je Olivier Jakob iz švicarskog Petromatrixa.

Trgovce zabrinjavaju loše vijesti iz globalne industrije, koje potpiruju zabrinutost za gospodarski rast a time i za potražnju za naftom.

Tako su njemačke industrijske narudžbe snažno pale u svibnju a ministarstvo gospodarstva upozorilo je da će proizvodni sektor vjerojatno ostati slab i u idućim mjesecima.

Američka industrija također je u svibnju bilježila pad novih narudžbi, drugi mjesec zaredom, pokazali su službeni podaci objavljeni u srijedu.

Odvojeno je vlada u Washingtonu objavila da su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu pale za 1,1 milijun barela, znatno manje no što je pokazalo izvješće Američkog instituta za naftu (API). To je protumačeno kao naznaka slabljenja potražnje u vodećem potrošaču nafte u svijetu.