SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POPLAVE
 
Nabujala Una prijeti Hrvatskoj Kostajnici
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 14.05.2019. - 10:24:57
SISAK - Na rijekama Uni u Hrvatskoj Kostajnici čiji je vodostaj u utorak u 9 sati iznosio 419 cm, te Korani u Karlovcu s vodostajem od 747 cm proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava, a iz Hrvatskih voda kažu da je najteže stanje u Kostajnici.

- Na rijeci Uni u Hrvatskoj Kostajnici najteže je stanje', izjavio je jutros za Hrvatski radio jutros Zoran Čavlović iz Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda.

Na nekoliko mjesta u gradu zbog zamućenosti vode za piće, opskrba vodom je iz cisterni, a zbog visokog vodostaja Une dio grada bit će bez električne energije.

Najveće probleme sada rade bujične vode koje se slijevaju u velikim količinama, Vakula upozorava da se putovanja odgode barem do srijede poslijepodne

Una je jutros na razini od 419 centimetara, a njen vodostaj iz sata u sat raste za između 3 i 6 centimetara. 'Prognoza je da će na tom području vodostaj Une biti oko 500 cm, što je 37 cm niže od maksimuma iz 1955. godine', rekao je Čavlović i dodao da se radi sve kako Una ne bi ugrozila ljude.

U odnosu na jučer u 18 sati, vodostaj rijeke Korane u Karlovcu porastao je za više od 100 cm te prema zadnjim mjerenjima iznosi 747 cm. Prema podacima Hrvatskih voda, na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava kao i na Uni u Hrvatskoj Kostajnici.