SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SKANDALI
 
Na pomolu korupcijski skandal u Telekomu Srbije
Autor/izvor: Domagoj Margetić
Datum objave: 06.12.2013. - 11:26:00
Zadnja izmjena: 06.12.2013. - 12:07:55
KOLUMNA - Prema izvorima SEEbiza unutar Telekoma Srbije, jedno od najprofitabilnijih poduzeća u Srbiji potresaju informacije o korupcijskom skandalu u nabavci digitalne TV platforme.
Iz dostupnih podataka, vidljivo je kako se, zapravo, nabavlja digitalna platform i oprema koje su ni manje ni više nego – već nabavljene, pa se postavlja pitanje, komu je namijenjen novac koji se iz Telekoma Srbije izvlači ovakvim sumnjivim poslovima.

“M:tel, podružnica Telekoma Srbije, je umiješan u veliki skandal. Potpisali su ugovor za digitalnu TV platformu slijedeći direktnu dodelu ugovora, a da pri tom nisu uzeli u obzir investicije koje već poseduju na svojoj postojećoj digitalnoj TV platformi. Ovim ugovorom, M:tel mijenja sistem koji već posjeduje i to sličnim sistemom, po cijeni tri puta većoj u odnosu na digitalnu TV platformu koja je u funkciji i koju M:tel kroz postojeće usluge pruža svojim pretplatnicima zadnje četiri godine”, navodi naš izvor iz Telekoma Srbije.

“Da bi dalje razumjeli ovaj veliki skandal, imajmo u vidu da je za svoju postojeću digitalnu TV platformu u posljednje četiri godine M:tel investirao oko 2,7 milijuna eura. Ovim novim ugovorom, M:tel je u obavezi platiti više od deset milijuna eura!!! I to nije sve: M:tel je prihvatio platiti 90% ove ekstravagantne sume za manje od 180 dana, prije nego što novi sistem uopće bude u potpunosti razvijen i prije nego dokaže svoju stabilnost u funkcioniranju. Štoviše, cijena koju je M:tel potpisao za Set Top Box-ove (uređaj koji pretplatnicima omogućava da preko svog TV budu povezani na digitalnu televiziju) iznosi 121 euro, dok je taj isti uređaj M:tel kupovao do sada po cijeni od 75 eura. Ukupna cijena ovog ugovora dostiže oko sedamnaest milijuna eura”, tvrdi izvor iz Telekoma Srbije.

“Koja je svrha toga? Tko ima koristi od toga da M;Tel kupi nešto što već poseduje? Da li je Telekom Srbija, M:tel-ova matična kompanija, svjesna ove odluke i detalja koji stoje iza nje? Da li je Telekom Srbija odobrio ovu nabavku? I da li se sličan scenarij događa u samom Telekomu gdje je nedavno objavljen sličan tender?”, pita se moj sugovornik iz Telekoma.

“Interesantna je stvar da je jedan od podugovarača firma General instruments Germany GmbH koja je osnovana 2012. godine sa kapitalom od 25.000 eura u Wisbadenu – nema sajt, nema proizvod, nema uslugu – ovo je očito uz Telegroup Beograd firma preko koje će se prati novac, jer za njihovo angažiranje ne treba saglasnost MTela po ugovoru. Hardware koji se kupuje je Motorola/Arris STB VIP 1113 uređaj koji u maloprodaji sa daljinskim košta 70 Eura tj. 140 KM a po ovom ugovoru cijena po komadu na 45.000 komada je 243,56 KM, što ukupno iznosi preko 10 milijuna KM bez PDV-a, a ugovoreno je hardvera ukupno za 5.900.000 KM tako da se ne zna da li su naknadno smanjili cijenu uređaja ili broj komada. Softver košta 12 milijuna KM i to je glavni problem jer se iz ovog komada ugovora ne vidi koji je softver, koliko licenci i podlicenci i za šta, a iznos je enorman iako ga ne mogu uporediti ni sa čim sličnim. Za ovakve vrste poslova koji se mjere milijunima, gdje se isporučuje oprema i software i gdje mora biti garantni rok, uobičajeno je da se 5 % do 15% ukupne vrijednosti ugovora isplaćuje tek po isteku garantnog roka a ne u roku od 30 dana od dana tehničkog prijema kako piše u ovom ugovoru. Sve u svemu, po mom mišljenju, ovo je još jedna igranka MTEL-a sa ozbiljnim materijalnim posljedicama”, smatra moj sugovornik iz Telekoma Srbije.