SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTEZI
 
MUP zbog migranata prvi put nakon rata vraća u službu umirovljene policajce
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 06.09.2019. - 11:15:25
ZAGREB - Prije svega zbog višegodišnje migrantske krize i potreba pojačanog nadzora državnih granica, MUP planira privremeno zaposliti gotovo 2000 umirovljenih policajaca, koji su i dalje u vrhunskoj psihotjelesnoj formi, navodi se u Uredbi koju je Vlada premijera Andreja Plenkovića dala u javnu raspravu, piše u petak Jutarnji list.

Prema prijedlogu, MUP ima pravo povećati vlastiti policijski sastav za deset posto, a kako je u sustavu trenutačno 18.291 policijskih službenik, znači da se može zaposliti 1829 pripadnika rezervnih snaga, navodi dnevnik.

- Uredba o pričuvnoj policiji' propisuje način organizacije, broj i sastav pripadnika pričuvne policije, kao i uvjete i kriterije za izbor kandidata. Odluku o angažmanu donosi glavni ravnatelj policije, a to su slučajevi 'ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti države te u drugim slučajevima kad je ugrožena unutarnja sigurnost Republike Hrvatske, prirodnih i tehničkotehnoloških katastrofa i velikih nesreća, odnosno, pomoći policijskim službenicima pri obavljanju poslova koji zahtijevaju povećani ili trajniji angažman policijskih službenika'.

Na taj način zamijenjena je dosadašnja Uredba o pričuvnoj policiji, koju je donijela vlada Zorana Milanovića u listopadu 2012.

U MUP-u su naveli kako, iako je u dokumentu iz 2012. omogućeno angažiranje čak 30 posto rezervnih policajaca, 'nakon razmatranja dosadašnje Uredbe ocijenjeno da primjena pojedinih odredbi neće na zadovoljavajući i učinkovit način dovesti do angažmana pričuvnog sastava policije, tako da se pristupilo izradi prijedloga nove Uredbe'.

Također, 2012. rezervni policajci mogli su biti angažirani 90 dana godišnje, a sada je to produljeno na 180, donosi Jutarnji list.