SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UPOZORENJA
 
Munter: Zapad neka pripazi na ulogu Kine na Balkanu
Autor/izvor: SEEbiz / B92
Datum objave: 29.08.2017. - 18:40:58
BEOGRAD - Nekadašnji ambasador SAD u Srbiji Cameron Munter naveo je da je neophodno da Zapad usmeri više pažnje na Zapadni Balkan.

On je u autorskom tekstu za Stratfor naveo da promene i reforme u regionu mogu da se dese samo iznutra, ali da je važno da u tome postoji podrška globalnih igrača.

"Za prvih šest meseci administracije Donalda Trampa bilo je pet ključnih stavki u spoljnoj politici, a nigde se ne pominje Balkan. Ne tako davno, veći deo svetske pažnje je bio usmeren na Balkan", podseća Munter. 

Dodaje i da danas nije takav slučaj, iako ima mnogo problema na tom području. 

"Dejtonski sporazum kojim je okončan rat u Bosni 1995. godine se pokazao kao nestabilna struktura u samoupravljanju državom, Srbija i Kosovo se još nisu pomirili, a to je neophodan korak za obe strane kako bi postigle cilj članstva u EU. Unutrašnji problemi su i dalje evidentni u Makedoniji, kao i u članici Evropske unije - Hrvatskoj.

Takođe, najbistriji i najbolji iz regiona beže u potrazi za šansom na nekom drugom mestu. Istovremeno, veliki ekonomski potencijal regiona, od turizma, do inovacija i informacionih tehnologija jedva da je ispoljen", dodaje Munter. 

Prema njegovim rečima, geopolitički problemi i etničke tenzije ponovo isplovljavaju na površinu Balkana - stvarajući potencijalnu opasnost za region. 

"Pitanje je - da li zapadni lideri to primećuju i da li na vreme uskaču kako bi pomogli? Dobra vest je da ima nade za napredak, a u ovom slučaju on počinje ekonomijom. Zapadnom Balkanu treba ekonomska podrška, to je jasno rečeno na nedavnom sastanku u Trstu", naveo je Munter. 

Nekadašnji ambasador u Srbiji kaže da su i "druge strane" ostavile trag na ekonomiju u regionu. 

"Kina je pokazala veliki interes za investiranje u balkansku infrastrukturu. Već je uradila mnogo, uključujući i brzu prugu na relaciji Beograd - Budimpešta, sledi Jadranski autoput koji će povezati Albaniju, Crnu Goru, Grčku i Italiju, a kupili su i grčku luku Pirej, kako bi napravili put za transport robe od Grčke kroz Zapadni Balkan do evropskih tržišta", dodaje Munter. 

Sada, više nego ikad, dodaje Munter, Balkan je zainteresovan da se približi Zapadu kako bi se rešili regionalni problemi. 

"Evropski lideri, na čelu sa Nemačkom, nastavljaju da posmatraju region dok Rusija održava svoje prisustvo, naročito u srpskom energetskom sektoru. Uprkos često turbulentnim vezama sa Balkanom, SAD moraju ponovo da pojačaju svoje prisustvo. Povrh svega, Vašington ima interese na Balkanu, a naročito u kosovskim oružanim snagama, koje vodi NATO. Ispoljavanje interesa SAD vidi se i kroz značajne investicije. Pored toga, jednako je važno za ljude na Balkanu da imaju jasno i pravilno shvatanje posledica jačanja uticaja Kine, koja će biti aktivna u regionu u godinama koje dolaze", ističe Munter. 

Prema njegovim rečima, važno je istaći da strani akteri ne mogu da budu ključ rešavanja problema u regionu. 

"Ključno je da ne samo vlade, već i društveni igrači, od biznismena, preko univerziteta do nevladinih organizacija, rade sa snagama sa druge strane na oblikovanju budućnosti regiona. Sve počinje iznutra. Pomaci nade se vide u činjenici da su Beograd i Priština u dijalogu koji treba da smanji tenzije, a makedonska vlast je već uradila veliki posao u popravljanju odnosa sa komšijama, namerom da reši spor sa Grčkom oko imena, širenjem saradnje Skoplja i Tirane, kao i potpisivanjem sporazuma o prijateljstvu sa Bugarskom", dodao je Munter. 

Ipak, dodaje, ovaj napredak treba da bude praćen ubrzavanjem rešavanja drugih problema, kao što su rešavanje migrantske krize, smanjivanje nacionalističkih ispada koji podstiču etničke i socijalne sukobe. 

"Zapadni Balkan će bolje rešiti probleme uz asistenciju ostatka sveta. Balkan bi mogao da bude uspešna priča u narednim godinama, ali ako padne iza centra pažnje značajnih globalnih lidera, njegove šanse za propadanje u nestabilnost će se povećati", upozorio je Munter.