SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UPOZORENJA
 
Moody's: Starenje stanovništva usporit će rast svjetskog gospodarstva
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.08.2014. - 08:53:44

NEW YORK - Starenje stanovništva širom svijeta kočit će razvoj gospodarstva, čiji će trend rasta u idućih 20 godina oštro usporiti, prognozirala je u četvrtak rejting agencija Moody's.

Nepovoljan odnos starije populacije i zaposlenih više ne baca sjenu samo na razvijena gospodarstva već i na ona u nastajanju, pokazalo je izvješće te agencije.

Tempirana demografska bomba i prateći pad štednje kućanstva mogli bi do 2019. smanjiti trend godišnjeg rasta u svijetu za 0,4 posto, izračunali su u Moody'su. U razdoblju od 2020. do 2025. utjecaj bi mogao biti i puno snažniji, te dosegnuti 0,9 posto.

Analizirajući utjecaj velike promjene u dobnoj demografiji radnika širom svijeta, u Moody's su utvrdili da će iduće godine u više od 60 posto zemalja čiji kreditni rejting utvrđuju, udio građana starijih od 65 godina premašiti sedam posto, što znači da će biti uvrštene u kategoriju "starih".

Do 2020. broj "superstarih" društava, u kojima je udio građana starijih od 65 godina veći od 20 posto, porast će sa sadašnja tri na 13. U 2030. bit će ih 34, procjenjuju u Moody'su.

Kada populacija stari brže no što je uspijevaju zamijeniti radno sposobni građani koji proizvode robu, usluge i imovinu, trošak skrbi za starije može nadmašiti raspoložive javne i privatne resurse, preopteretiti sustave mirovinske skrbi i javne financije i podići kamate na tržištu obveznica.

U izvješću, utemeljenom na uzorku 33 razvijena i 22 gospodarstva u nastajanju, Moody's je zaključio da starenje više nije samo problem razvijenog svijeta jer pogađa širok spektar zemalja.

"Suočeni smo s demografskom tranzicijom koja se često smatrala dugoročnim problemom, a značajno će prigušiti gospodarski rast", ističe Elena Duggar iz Moody'sa. "Demografska dividenda, koja je dosada poticala gospodarski rast, pretvorit će se u demografski porez i u konačnici zakočiti rast u većini zemalja širom svijeta", dodaje se u izvješću.

Broj radno sposobnog stanovništva rast će do 2030. gotovo dvostruko sporije nego u prethodnih 15 godina, odnosno za svega 13,6 posto, u odnosu na dosadašnjih 24,8 posto, procjenjuju u Moody'su.

Sve zemlje, uz izuzetak njih desetak u Africi, suočavaju se ili s padom broja radno sposobnih stanovnika ili s nižom stopom rasta. Tako će se u 16 zemlja, uključujući Njemačku, Rusiju, Ukrajinu i Japan, broj radno sposobnih stanovnika do 2030. smanjiti više od 10 posto.

Vlade mogu ublažiti utjecaje starenja stanovništva na gospodarstvo nizom mjera te podizanjem granice za odlazak u mirovinu, sugeriraju u Moody'su. Od pomoći bi mogle biti i inovacije na radnom mjestu, veća produktivnost i "usmjerene migracije", dodaju.