SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŽRTVE
 
Moody's: Japan, Južna Koreja i Tajvan najveće žrtve trgovinskog rata
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 22.06.2019. - 11:46:03
NEW YORK - Japan, Južna Koreja i Tajvan najveće su žrtve trgovinskog rata SAD-a i Kine, ocijenio je Steve Cochrane, analitičar bonitetne kuće Moody's.

Gospodarstva tih triju dalekoistočnih zemalja najviše su izložena kineskoj ekonomiji, pojasnio je Cochrane za CNBC. Osim što proizvode robu i usluge za kinesku ekonomiju, Japan, Južna Koreja i Tajvan kineskim tvornicama isporučuju i dijelove, koje one ugrađuju u svoje proizvode i potom prodaju diljem svijeta.

- Te su zemlje uvelike ovisne o trgovinskim vezama s Kinom i usko vezane uz domaću potražnju u Kini. Zbog toga su i vrlo izložene - upozorio je Cochrane za CNBC.

Ovisnost japanskog, južnokorejskog i tajvanskog gospodarstva o Kini vidi se i po kretanju vrijednosti dionica na njihovim burzama. Nakon što je eskalirao američko-kineski trgovinski rat, japanske, južnokorejske i tajvanske dionice bile su među najvećim gubitnicima u Aziji. Razlog je je velik izvoz tehnoloških dijelova kompanija iz tih zemalja u Kinu. Neke od kompanija iz tih zemalja dobavljači su i Huaweija, kompanije koju je Washington stavio na "crnu listu".