SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PREGOVORI
 
MOL pregovara o kupnji Chevronova udjela u polju u Kaspijskom jezeru
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.10.2019. - 18:34:38
BUDIMPEŠTA - Mađarska energetska kompanija MOL pregovara o kupnji udjela američkog Chevrona u ogromnom naftnom polju u Azerbajdžanu za više od dvije milijarde dolara, tvrde tri izvora u bankovnim i naftnim krugovima.

Chevron i Exxon Mobil žele prodati udjele u polju Azeri-Chirag-Gunašli kojim upravlja BP. Američke kompanije namjeravaju se nakon više od 25 godina povući iz te regije i fokusirati se ponovo na proizvodnju u SAD-u.

MOL je u početku bio zainteresiran za udjele obje američke tvrtke ali je naknadno odlučio kupiti samo Chevronov 9,57-postotni udio, kazali su u srijedu za Reuters neimenovani izvori uključeni u razgovore.
Exxon i dalje traži kupca za 6,8-postotni udio u polju u Kaspijskom jezeru. Postupak prodaje vodi Bank of America Merrill Lynch, tvrde izvori u bankovnim krugovima.

U Chevronu i MOL-u nisu željeli komentirati informaciju o pregovorima, koji su se vremenski poklopili s nastojanjima mađarske vlade da razvije tješnje odnose s državama u srednjoj Aziji.

MOL je u prezentaciji objavljenoj ove godine naveo da do 2023. godine želi nastaviti proizvoditi 110 tisuća do 130 tisuća barela ekvivalenta nafte dnevno i povećati rezerve nafte i plina za 350 milijuna barela.

MOL-ove aktivnosti traganja i proizvodnje trenutno su fokusirane na Hrvatsku i matičnu Mađarsku na koje otpada oko 64 posto njegove ukupne proizvodnje. Ostale MOL-ove proizvodne lokacije nalaze se u Sjevernom moru, Iraku i Rusiji, dodaje Reuters.