SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KUPNJA
 
MK Group kupila PIK Bečej za 45,5 miliona evra
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 17.12.2015. - 22:15:59
BEČEJ - Kompanija MK Grupa kupila je danas za 45,5 miliona evra Poljoprivredni kombinat (PIK) Bečej, iznevši na javnoj licitaciji veću ponudu od drugog učesnika licitacije, Industrije mesa Matijević, saopšteno je iz te kompnaije.
MK Group i Industrija mesa Matijević bili su jedini učesnici licitacije, čija je početna cena iznosila 42,7 miliona evra. Oni su u roku dostavili bankarske garancije u iznosu od 17,1 miliona evra.

"Na tržištu Srbije smo već prepoznati kao lider iz oblasti poljoprivrede, pa je kupovina Poljoprivrednog kombinata (PIK) Bečej u potpunosti u skladu sa našim strateškim ciljem", izjavio je povodom kupovine direktor MK Group Jovan Purar.

Prema njegovim rečima, još je rano govoriti o planovima, ali je cilj da se napravi moderna kompanija po evropskim standardima.

"U narednom periodu plan nam je da primimo određeni broj radnika i njihov broj će se sigurno povećavati u budućnosti u zavisnosti od toga kako će se određeni segmenti kompanije poboljšavati, širiti i unaprediti", rekao je Purar.

Poslovni sistem MK Group jedan je od najvećih proizvođača poljoprivrednih kultura poput šećerne repe, pšenice i kukuruza u Srbiji.

PIK Bečej je nekada bio uzorni kombinat, jedan od najvećih i najuspešnijih u kompleksu agrara na prostorima bivše Jugoslavije. Posle neuspele privatizacije i tranzicije, našao se u situaciji da kleca pred poveriocima, privrednim sudovima i da potpuno zavisi od potencijalnih kupaca.

PIK Bečej se bavi proizvodnjom i preradom poljoprivrednih proizvoda. Osnovne delatnosti preduzeća su ratarstvo, svinjarstvo, govedarstvo, prerada voća i povrća i ribnjak. Preduzeće koristi oko 9.000 hektara obradivog zemljišta, od čega su dve trećine u vlasništvu države.

PIK Bečej ima 56 hektara raznovrsnih voćnjaka, 3.395 grla junadi, 29.748 grla svinja, 371 grla ovaca i 74 grla konja. PIK uglavnom izvozi konzervirano povrće u Ukrajnu. Belorusiju, Tursku, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.