SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IGRE OKO MIRNE
 
Miroslav Kutle i dalje nam nekažnjeno krade sunce
Autor/izvor: Josip Kralj
Datum objave: 24.02.2014. - 18:12:00
Zadnja izmjena: 24.02.2014. - 18:14:38
KOMENTAR - Posljednjih dana pozornost javnosti ponovno je privukla rovinjska Mirna. Kao glavni akteri s jedne strane našli su se Uprava Mirne, a s druge sama država, čiji je glasnogovornik ovoga puta bio Damir Kajin.
Simpatije javnosti, našle su se na strani Uprave Mirne, koju predstavlja i preko svog čovjeka Saše Krbota vodi Valentina Ljubešić, generalna direktorica i vlasnica Geneze. Geneza je uspješna tvrtka čiji se biznis svodi na poslovanje s Hrvatskim Telekomom. Priča gospođe Ljubešić je izuzetno zanimljiva te ju je javnost mogla više puta čuti u njenim raznim intervjuima. Svojedobno je gostovala i kod Danijele Trbović kojoj je bez lažne skromnosti rekla, kako je rodila, završila fakutet, osnovala tvrtku i sada zapošljava xy broj ljudi, od toga velik broj onih s invaliditetom. Publika u studiju ju je za ovu izjavu nagradila velikim pljeskom. Eto, baš prekrasno!

Jer, vidiš kako se može kad se hoće, komentirali su mnogi. Uistinu, Valentina Ljubešić, ovako izdaleka je primjer ostvarenja hrvatskog sna. Stigla je ovdje na studij iz rodne Makedonije, završila faks, otvorila firmu i sada dalje juriša prema novim izazovima. I ne samo to, ona je navodno dobila i „međunarodne certifikate“ za bavljenje „kriznim managementom“ pa tako ima namjeru upravljati našim tvrtkama u teškim vremenima, pomoću iskustva, znanja i naravno poštenja. Kad je prošli tjedan verbalno napala Damira Kajina ispred tvornice Mirne postavila mu je naizgled retoričko pitanje: Znate li vi što je Geneza i kakve ima rezultate??!! Kajin je samo rekao, „o moj Bože“, vidno šokiran njenim stilom komunikacije. Sve skupa, bilo je to tužno gledati i slušati, ali neovisno o tome, pitanje koje je gospođa Ljubešić postavila je pitanje na koje bi mediji i javnost trebali znati odgovor.

Jer ako je priča o njenom uspjehu tako čista i savršena, onda bi se lako mogla primijeniti i na čitavu zemlju. Svi bi mi bili Valentina Ljubešić, samo kada bi to mogli biti. Što nam nedostaje? Jesmo li gluplji, manje vrijedni, manje stručni i školovani za ekonomiju od diplomirane veterinarke? Koja je to nevidljiva ruka ekonomije koja ju je praktički preko noći dovela do toga da baš njoj Hrvatski Telekom omogući da bude njegov skupi servis? Odgovor na to pitanje svima je poznat a opet, nitko se ne usudi to javno izreći. Evo, čak se ni ja ne usudim stati svojim imenom i prezimenom iza ovog teksta, već izmišljam neki pseudonim. Ne, nisam kukavica, ali ne želim biti jedina budala u ovoj državi.

Jer ako svi koji inače laju šute, onda zasigurno šute iz veoma dobrog razloga. Doduše, Kajin je izlanuo pred svima „Kutle“ ali se nije upuštao u daljnje priče. To je bila više kao neka prijetnja. Ne čačkajte više oko Mirne, pustite Mirnu nama, bila je njegova poruka, odnosno poruka ministra Linića i ove Vlade. Ono što je Kajin izjavio već godinama se priča po hodnicima raznih državnih institucija i ministarstava. Iza Geneze stoji Kutle i Kutlin kapital. U cijelu priču umiješani su i razni fondovi, Pluris, Validus i još neki. Mnogi od njih su osnovani u Lihtenštajnu, a tamo, kao i u Švicarskoj, postoje tajni računi.

Bitka oko Mirne dio je rata između famoznog Milana Horvata i Kutle. Kutle je jedan od onih koji su opljačkali Hrvatsku, to svi znaju. Ono što ne znaju jest to da je pljačka i dan danas. Javna je tajna da svaki mjesec Ninoslav Pavić šalje novac Kutli u Hercegovinu. Pavić je Kutli dužan novce a Kutle je suvlasnik EPH iz sjene. Sve to nije teško dokazati, već jednostavno nemoguće jer su i danas oni suviše moćni. EPH zato sada balansira između HDZ-a i SDP-a. Kako Kutle diše, tako se otprilike i oni ponašaju. To su igre bez granica a sve to mora podnijeti ovaj napaćeni narod. Radi se o jednoj osovini zla koja je nastala krajem osamdesetih a početkom devedesetih kada su se radili planovi o otimanju javnog dobra, o pljački tvornica, mirovinskog fonda. Od privatizacije do pretvorbe, pa sve do predstečajne nagodbe, iz sjene i dalje dirigiraju iste face i nitko u ovoj državi, pošto nitko nema čist obraz, ne usudi ih se do kraja zaustaviti ili bar direktno napasti, jer su svi, ama baš svi, umočili prste u pekmez.

Geneza, ili Genesis, znači postanak, nastanak a u ovom slučaju, za Kutlu i ekipu, novi početak. Lova koja je iznesena iz Hrvatske ponovno ulazi u Hrvatsku ali ne kao investicija već kao virus koji će ulaziti u tvornice, hotele i tvrtke, osvajati nekretnine, zaduživati se, vrtiti u krug i opet vraćati nazad prema Hercegovini. Kako to da Geneza ima ugovor s T-Comom za posao koji bi vam T-Com, puno jeftiniji ali i kvalitetnije mogao sam obavljati? Pa, to je valjda jasno. Mudrinić je odavno ucijenjen čovjek, zato se sada ovima u Genezi i tresu gaće, jer je čovjek na odlasku.

Ali vratimo se na Validus. Jeste li ikada guglali termin „Validus“ odnosno tražili njegovo značenje? Da ste to napravili znali biste da je Validus, ime super-zločinca iz serije stripova „Dc Comicsa“ koji je glavni neprijatelj „Lige Heroja“. Isti zločinac je poznat po tome što je doslovno ukrao sunce. Iz svega zaključujem da Miroslav Kutle, i oni koji ga štite, ne samo da su svjesni štete koju rade Hrvatskoj već se dapače time i hvale.

Sunce nam još nisu ukrali ali su toliko uništili ovaj narod da sunce više nitko ni ne gleda, jer su svi pognuli glavu. Što se tiče predstečajne nagodbe, ona se pretvorila u svađu između više pljačkaških klanova. Jedni jurišaju na druge jer im je oprošteno više novaca nego njima. Na kraju ovog teksta, volio bih uputiti neke riječi nade mladim ljudima ali nažalost, sve što im mogu poručiti jest da napuste ovu zemlju i grade svoju budućnost negdje drugdje. Ovdje za njih, ako su pošteni, pametni i vrijedni, neće nikada zasjati sunce. Ono već odavno grije samo odabrane.