SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTICAJI
 
Ministarstvo financija isplatilo 57,1 mln kn dobrovoljnim mirovinskim fondovima
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.12.2017. - 16:27:13
ZAGREB - Ministarstvo financija izvijestilo je u četvrtak da je dobrovoljnim mirovinskim fondovima isplatilo 57,1 milijun kuna poticajnih sredstava za prošlu godinu, koji su dužni taj iznos upisati na osobne račune članova fonda u roku osam radnih dana.

"Ministarstvo financija isplatilo je 14. prosinca 2017. godine iz Državnog proračuna Republike Hrvatske na račune dobrovoljnih mirovinskih fondova ukupno 57.149.330,24 kuna državnih poticajnih sredstava za članove dobrovoljnih mirovinskih fondova za 2016. godinu", navodi se u objavi na mrežnim stranicama Ministarstva.

Kako napominju, mirovinska društva koja upravljaju dobrovoljnim mirovinskim fondovima dužna su primljeni iznos državnih poticajnih sredstava upisati na osobne račune članova fonda u roku osam radnih dana od primitka iznosa.

Dobrovoljna mirovinska štednja ili tzv. treći mirovinski stup predstavlja mogućnost samostalnog preuzimanja odgovornosti za vlastita mirovinska primanja, jer se ulaganjem u dobrovoljnu mirovinsku štednju, pri čemu član samostalno određuje visinu i dinamiku uplate sredstava, ostvaruje pravo na dodatnu mirovinu iz trećeg stupa.

Prema Zakonu o dobrovoljnim mirovinskim fondovima, država potiče ulaganje u dobrovoljnu mirovinsku štednju isplaćujući članovima dobrovoljnih mirovinskih fondova poticajna sredstva iz državnog proračuna.

Državna poticajna sredstva iznose 15 posto od ukupno uplaćenog doprinosa pojedinog člana fonda u prethodnoj kalendarskoj godini, ali najviše do uloga od pet tisuća kuna po članu fonda tijekom jedne kalendarske godine. To znači da maksimalni iznos državnih poticajnih sredstava koji član fonda može ostvariti u jednoj godini (uz pretpostavljeni ulog od 5.000 kuna) iznosi 750 kuna.

Mirovinski program koji proizlazi iz članstva u dobrovoljnom mirovinskom fondu može se ostvariti najranije s 50 godina života.

U Hrvatskoj posluju četiri društva za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondovima koja upravljaju s ukupno šest otvorenih i 17 zatvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova.

Prema podacima Ministarstva financija, ukupno isplaćena državna poticajna sredstva članovima dobrovoljnih mirovinskih fondova za 2015. godinu iznosila su 49,6 milijuna kuna.