SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Milanović: Sazivanje sjednice bio bi presedan, ali predsjednica mora odlučiti
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 10.08.2019. - 17:11:25
METKOVIĆ - Kandidat za predsjednika Republike Zoran Milanović u Metkoviću je uoči Maratona lađa komentirao situaciju sa sazivanjem izvanredne sjednice Sabora za koju je predsjednica kazala kako će se odviti ukoliko Ustavni sud tako odluči, kao i izjavu Zlatka Komadine kako nema podršku baš cijelog SDP-a.

Vi ste ovdje, ali predsjednice nema. Mislite li da se možda prepala?

Odgovaram za sebe, ja sam prvi put ovdje. Pozvali su me moji prijatelji, mislim pozvan je svatko. Svaki čovjek, a ne samo građanin Hrvatske. Došao sam, ranije nisam dolazio, prvi put sam ovdje. Vjerojatno je i kampanja razlog, da se ne lažemo. Ali, želim vidjeti je li ovo pravo natjecanje za razliku od Alke koja mi je puno bliža, gdje ima puno sreće, ovo je sport.

Kao premijer ovdje niste dolazili?

Ne, nikad. Nisam dolazio, to je bilo vrijeme onih par dana kad se odmoriš. Preferencija je bila na Alki, što je možda i nepravedno, ali tako je bilo.

Kako komentirate situaciju s neizglasavanjem povjerenja ministru Kujundžiću i predsjednicom?

Pa gledajte, predsjednica dovoljno dobro zna Ustav jer ga je znala tendenciozno kršiti 2015. kada je davala mandat Tihomiru Oreškoviću za Vladu. A sada kao ne zna Ustav nakon pet godina. Nema nikakvog Ustavnog suda, Ustavni sud ne odlučuje o takvim stvarima i ne smije odlučivati. Ustavni sud je za druge stvari. Ovdje predsjednik treba odlučiti hoće li ili neće. Opozicija igra legitimno, dakle pokušavaju isprovocirati većinu. Po meni, ne znam koliko se predsjednik Republike u takve stvari, dakle čiste političke borbe smije miješati. To je dilema. Ukoliko se sada i kada bi se sada sazvala sjednica Sabora u ovoj ljetnoj pauzi, to bi bio presedan i mogli bi očekivati da svako sljedeće ljeto i svaku sljedeću zimu opozicija s 31 glasom izazove izvanredno zasjedanje Sabora. Na predsjednici je da odluči. Što bih ja napravio na njenom mjestu, to ćete vidjeti kad budem na njezinom mjestu.

Ali rokovi su jasni, govori se o 30 dana.

Ljetna stanka. Ustav kaže da Sabor dva puta ima stanku. Ljeti i zimi. Isto tako kaže da predsjednik Republike može u toj stanci sazvati sjednicu. Sada je pitanje državništva da odlučiš da ili ne. Nikakav Ustavni sud. Dakle, kad ti treba onda kršiš ustav, a kad si nesiguran onda trčiš u skute Ustavnom sudu. To nije predsjedništvo, predsjednik se tako ne ponaša.

Predsjednik Republike ne smije biti aktivno ni za koga. Mora imati stav, mora imati politički karakter, ali ne spletkariti oko smjene ili postavljanja ministara, ucjenjivati Vladu. To gledamo čak i sada. Ja o ovoj Vladi nemam dobro mišljenje, ali ne bih joj radio stvari koje radi ova predsjednica.

Možete li računati s podrškom cijelog SDP s obzirom na izjavu Zlatka Komadine. Evo danas u našem programu kaže da nemate baš šanse u drugom krugu i da ste vi zapravo izbor Odbora, ali baš i ne njegov?

Ne znam, stvarno. Imam puno važnijeg i težeg posla nego da komentiram te izjave. On se mogao kandidirati za predsjednika Republike.

Pogađaju li vas takve izjave?

Ne. Uopće ne. Jer da sam išao radeći ovaj posao i vodeći ovakav život logikom osobnih odnosa i simpatija, ne bih razgovarao s masu ljudi. Morao sam razgovarati s ljudima s kojima se osobno ne slažem i koji nisu, neću reći korektni, možda su i korektni. A sada, koliko je ovo u interesu SDP-a u ovom trenutku, to neka SDP o tome odluči. Ali, ja sam kandidat s podrškom SDP-a i slažem se s time da ću pobijediti samo uz podršku hrvatskih ljudi u drugom krugu. Ja bih sada mogao reći - pobijedit ću u prvom krugu kao neki koji se razmeću, ali nije to realno. U drugom krugu ću pobijediti, ali za to mi treba podrška hrvatskih ljudi. Za to SDP nije dovoljan.