SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SRAMOTNO
 
Meštrovićeve skulpture kao držači žica u Uredu Predsjednice
Autor/izvor: Jurica Ilić
Datum objave: 07.12.2015. - 15:49:00
Zadnja izmjena: 07.12.2015. - 20:15:33
ZAGREB - Siguran sam da bi se većina ljudi u Hrvatskoj i bez referenduma složila da je Ivan Meštrović najveći hrvatski kipar.

Neću ni nabrajati njegova brojna remek djela, njegove skulpture koje govore o Hrvatskoj i njenoj povijesti više i bolje od ikoga, a sve univerzalnim, prefinim umjetničkim izrazom i jezikom, koji je neponovljiv!  No ponašanje prema Ivanu Meštroviću posve je barbarsko, čak i u Predsjedničkim dvorima. Tamo je kolega Vojo Mazzocco snimio fotografije nevjerojatno degutantnog odnosa prema neponovljivom nacionalnom velikanu i njegovim djelima. 

Sve je objavio na društvenoj mreži, gdje se rasplamsala gorka rasprava o pojavi!

I ako smo mislili da predsjedničino izbacivanje Radauševa "Tita" ima samo političke razloge, upotrebu Meštrovićevih skulptura za držače žica, smatramo, potpuno barbarskima, a kako kaže jedna sudionica u raspravi:  "jako zanimljiv prizor i tretman umjetnosti ( bez obzira na to čiji je ovaj ili onaj kip) ! Što više da je glavni savjetnik i desna ruke Predsjednice RH , bivši Ravnatelj upravo Muzeja Ivana Meštrovića, g. Andro Krstulović Opara koji je tu kulturnu instituciju napustio iznenada u sredini mandata da bi savjetovao Predsjednicu o kulturnim u društvenim problemima... Uslijed čega Muzeji Ivana Meštrovića već skoro godinu dana nemaju novog ravnatelja jer se je raspisivanje natječaja odgađalo do ovih izbora sa nadom da HDZ imenuje svog kandidata kao što je nekada Ćaća Ivo Sanader imanovao upravo g. Krstulovića Oparu, te zbog toga čak kontra logike i pravila prebacio sjedište te nacionalne hrvatske kulturne ustanove u Split jer tako je uvjetovao upravo sadašnji savjetnik gdje Predsjednice".

Šteta da na Pantovčaku bilo koji kip služi za vješalicu ili  se krije iza zastava i dodaje se u istoj raspravi "to nije za vjerovati... Ćaća i njegov mesar Fiolić su držali Meštrovićeve kipove (nikad razjašnjenog porijekla) na podu kao namjestaj ... Spomenik Ruđera Boškovića (koji je HDZ-ova tadašnja ekipa ilegalno lijevala) već 25 g. čami u nekom depou i poreznici to "skladište" plaćaju... Lokalni čelnici vlasti jednog dalmatinskog grada su blagoslovili da se u Čile ilegalno napravi najveća Povijest Hrvata (preko 4 metra!)... Ali ovo me iznenadilo...

Čini se da tema zahtijeva veću elaboraciju, a da je nacionalna sramota, ne treba ni ponavljati. Možemo samo javno apelirati na osobu koja trenutno upravlja svime u Republici Hrvatskoj da to popravi, ako se ova sramota uopce može popraviti!