SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NJEMAČKA-EU
 
Merkel: Svi trebaju biti spremni na kompromis
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 22.11.2012. - 19:39:50

BRUXELLES - Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je u četvrtak spremnost na kompromis u razgovorima o višegodišnjem proračunskom okviru Europske unije, ističući kako je moguće da će za dogovor trebati još jedan summit.

"Svatko će morati pokazati spremnost na kompromis i biti sposoban za njega. Njemačka će konstruktivno sudjelovati u razgovorima, ali će zastupati i svoje interese", izjavila je Merkel po dolasku na konzultacije s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyom i predsjednikom Komisije Joseom Manuelom Barrosom, koji uoči početka izvanrednog summita razgovoraju ponaosob sa svakim čelnikom zemalja članica i Hrvatske kao buduće članice.

"Važno je doći do rješenja, ali ne znam hoće li se do njega doći u ova dva dana, u četvrtak i petak. Njemačka želi dogovor, ali će možda trebati još jedan sastanak", rekla je Merkel.

Predsjednici država ili vlada 27 zemalja članica i Hrvatske kao buduće članice pokušat će u četvrtak i petak na izvanrednom summitu u Bruxellesu dogovoriti višegodišnji proračunski okvir EU-a za razdoblje 2014-2020.

Očekuju se vrlo teški razgovori, stoga se ne isključuje ni mogućnost da summit traje i dulje od predviđena dva dana. Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy je u pozivnom pismu koje je uputio europskim čelnicima naglasio važnost postizanja dogovora na ovom summitu.

I francuski predsjednik Francois Hollande je rekao da na summit dolazi tražiti kompromis, a ne postavljati ultimatume. "Europa mora imati proračun koji odgovora interesima Europljana, što znači poticanje rasta, solidarsnost, kohezijsku politiku i zajedničku poljoprivrednu politiku", rekao je Hollande.

Merkel i Hollande održat će i bilateralni sastanak prije početka summita. Konzultacije koje Van Rompuy i Barroso vode sa svim čelnicima su se oduljile tako da će summit, koji je trebao početi u 20.00 sati, početi sat do sat i pol kasnije.

Prije početka summita sastat će se čelnici 16 zemalja prijatelja kohezije, među kojima je i Hrvatski premijer Zoran Milanović. Te zemlje zauzimaju se da

Kroz bilateralne konzultacije, koje su u bruxelleskom žargonu nazivaju "ispovjedi", Van Ropmpuy želi još jednom vidjeti kakva su stajališta zemalja članica i nakon toga će na početku radne večere iznijeti novi prijedlog Višegodišnjeg proračunskog okvira (MFF).

On je prošli tjedan predložio iznos od 973 milijarde eura za sedmogodišnje razdoblje, a očekuje se da će novi predloženi iznos biti još nešto niži.

Višegodišnji financijski okvir (MFF) ključni je dokument kojim se definira na koje će se prioritete trošiti europski novac i utvrđuju najviši iznosi za sve proračunske stavke. Najveći dio europskog proračuna namijenjen je za kohezijsku politiku i zajedničku poljoprivrednu politiku.

Van Rompuy je prošli tjedan predstavio prijedlog zaključaka za izvanredni summit, u kojem je predložio za 80 milijardi manji proračunski okvir u odnosu na prijedlog Europske komisije.

Prijedlog da se dodatno smanji iznos koji je predložila Komisija ne zadovoljava nijednu od dvije skupine država - one koje u europski proračun uplaćuju više nego što dobiju natrag i one koje dobiju više nego što daju. Prva skupina, koja se neformalno naziva "prijatelji boljeg trošenja", a neki ih nazivaju i "klub škrtaca", traži da u vremenima štednje i proračunskih rezova ni europski proračun ne može biti iznimka. Druga skupina, "prijatelji kohezije", u kojoj je i Hrvatska, nastoji se izboriti da mjere štednje u proračunu EU-a ne idu na štetu kohezijskih sredstava iz kojih se financiraju projekti namijenjeni smanjivanje razlike između bogatih i siromošnih regije u Uniji.