SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRORAČUN
 
Merkel i Monti: Pregovori o proračunu EU-a bit će teški
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 31.01.2013. - 15:07:00
Zadnja izmjena: 31.01.2013. - 17:11:02
BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak je kazala kako će pregovori o dugogodišnjem proračunu EU-a za razdoblje od 2014. do 2020. biti teški, primajući šefa talijanske vlade Marija Montija.
"Ti pregovori neće biti laki jer će Italija jasno braniti svoje interese", rekla je Merkel u zajedničkoj izjavi novinarima sa svojim talijanskim kolegom, prije bilateralnih razgovora u uredu njemačke kancelarke čiji je cilj priprema sljedećeg europskog summita koji će se održati 7. i 8. veljače u Bruxellesu, a na kojem bi čelnici EU-a trebali postići kompromis o proračunu za razdoblje 2014.-2020.

"Nije tajna da Mario Monti čvrsto brani interese Italije i da iz toga ponekad proizlaze teški problemi koje moramo riješiti, ali ja sam optimist", rekla je Merkel.

Mario Monti inzistirao je na važnosti donošenja europskog proračuna koji će ojačati rast i solidarnost među državama.

"Za Italiju, važno je da smo na visini ambicioznih ciljeva koje smo utvrdili posljednjih mjeseci u EU: više rasta, više solidarnosti", rekao je Monti.

On je isto tako najavio da će se u nedjelju sastati u Parizu s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, u okviru priprema za summit.

Njemačka kancelarka trebala bi pak u ponedjeljak primiti šefa španjolske vlade Mariana Rajoya te se u Parizu u srijedu sastati s Hollandeom.