SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NOVITETI
 
Mercedes-Benz službeno predstavio potpuno novi CLA
Autor/izvor: SEEbiz / Klix.ba
Datum objave: 09.01.2019. - 09:53:28
STUTTGART - Mercedes-Benz je svjetskom premijerom svoje najkompaktnije limuzine otkrio i brojne inovacije koje donosi i kojima ide korak dalje u segmentu.

Prvom generacijom CLA Mercedes-Benz je ostvario izuzetan uspjeh kroz prodaju blizu 750.000 automobila te je praktično stvorio potpuno novi segment kompaktnog kupea sa četvero vrata. 

Nova generacija CLA modela je razvijana dalje po pitanju inteligencije automobila i pokazuje još višu razinu emotivnosti i sportskog duha od svog prethodnika. Ove karakteristike u spoju s novim operativnim sistemom postavljaju nove standarde za cijelu klasu.

Nova generacija kompaktnih modela Mercedes-Benza ostvarila je ključni doprinos pomlađivanju i promjeni imidža marke. CLA je izuzetno bitan za osvajanje i zadržavanje novih kupaca. CLA je uveden na tržište u SAD-u 2013. godine i bio je prvi model kompaktnih modela na tržištu SAD-a. Tokom perioda najvećeg interesa više od dvije trećine kupaca CLA u SAD-u su prethodno bili kupci konkurentskih brendova. Kupci CLA u SAD-u su u prosjeku blizu 10 godina mlađi od tipičnog kupca Mercedes-Benz vozila. U Europi statistika pokazuje iste rezultate, vlasnici CLA su među najmlađima u cijelokupnom Mercedes portfoliju. Tokom 2017. godine jedan od dva kupca u Evropi je ranije vozio konkurentski brend. Više od 75 posto evropskih kupaca koji su ranije vozili CLA ili Shooting Brake bira Mercedes-Benz za svoje sljedeće vozilo. 

Ukupno blizu 750.000 primjeraka prve generacije CLA i CLA Shooting Brake su znatno doprinijeli uspjehu kompaktnih modela.
Tokom svoje prve godine prodaje novi CLA će biti također dostupan u Edition 1 verziji. Ova ograničena verzija izvana i unutra ima brojne vizualne i vrlo posebne detalje koji naglašavaju njenu ekskluzivnost. Novi model CLA će se proizvoditi u tvornici u Kecskemétu (Mađarska) i bit će uveden na tržište u svibnju 2019. godine.

Novi CLA jasno prati osnove koje je zacrtao prethodni model, ali ih očito usavršava na pravim mjestima. S kabinom pomjerenom unazad, sportski GT izgled zadnjeg dijela uravnotežava elegantnost i sportski izgled. Karakteristične jednostavnije linije uz precizno modelirani bočni profil omogućava interesantnu igru svjetla i sjenke. Gornji rub bokova omogućava izuzetno mišićav i atletski oblikovan bok vozila koji se prostire od prednjih blatobrana do širokog zadnjeg dijela. Točkovi koji su u ravni vanjske ivice karoserije sa svojim naglašenim lukovima blatobrana i širokim tragom kotača su savršen primjer dinamičnosti i daju jasan sportski stav.

Unutra su svi elementi usaglašeni s primarnim dizajn temama "visoko-tehnološki" i "mladalački avangardno". Kao i kod A-Klase, jedinstvena unutrašnja arhitektura se ogleda u obliku posebno avangardnog dizajna komandne table. Dizajneri su u potpunosti odbacili gornji štitnik iznad komandne ploče. Kao rezultat, tijelo komandne ploče oblika krila aviona se prostire od jednih prednjih vrata do drugih vrata bez vidljivog prekida. Široki ekran za prikaz podataka je potpuno slobodno stojećeg dizajna.

Donji dio je vizualno odvojen od glavnog dijela tijela komandne table "usjekom" i izgleda kao da pluta ispred komandne ploče. Ambijentalno osvjetljenje dodatno naglašava ovaj efekt. Otvori za ventilaciju su izrađeni u sportskom izgledu turbine i ističu se kao još jedan izuzetan detalj.