SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
JAMSTVA
 
Matek: Svi su znali za jamstva koja je preuzeo Ledo
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 13.11.2017. - 19:54:44
ZAGREB - Predsjednik Uprave Hanfe, Pierre Matek, gostovao je u N1 studiju uživo.

Prozivali su vas kad je trebalo zaustaviti trgovanje dionicama Leda.

- Mi smo donijeli odluku o obustavi trgovanjem određenih dionica na Zagrebačkoj burzi kad su za to stvoreni zakonski uvjeti. Kad je izvanredni povjerenik izrazio sumnju da financijski izvještaji neće biti objavljeni na vrijeme, tad je Hanfa zaustavila trgovanje dionicama. Kad su uvjeti ispunjeni, trgovanje se nastavilo. Obustava trgovanja neće uvijek zaštititi ulagače, dapače, ona njima može i štetiti, jer netrgovanjem sprečavate dioničare da prodaju svoje dionice na tržištu ako to žele ili moraju. Kad su objavljeni izvještaji, stvoreni su uvjeti da se trgovanje nastavi, rekao je Matek za N1 Televiziju.

Jeste li vi osjećali pritisak da morate što prije nastaviti s trgovanjem dionicama?

- Ne, trgovanje se nastavilo automatski kad su objavljeni izvještaji. Kad se nastavilo, procijenili smo da nema razloga za ponovnu obustavu trgovanja. Postoji li rizik da netko na temelju povlaštenih informacija manipulira cijenom - postoji, ali to postoji kod trgovanja svake dionice. Postoji cijeli niz kompanija na burzi, koje su u financijskim teškoćama, a čijim se dionicama normalno trguje i dalje.

Kako procijeniti ponašanje mirovinskih fondova, koji intenzivno prodaju svoje dionice Leda?

- Mirovinski fondovi su u Ledo uglavnom ulagali kad je bila dokapitalizacija Leda. Oni ulažu u takvim iznosima da ne mogu iz tih pozicija brzo i jednostavno izaći i u brojnim su poduzećima izabrali da budu veliki dioničari. Oni su kao dioničari na skupštinama mogli glasovati i mogli su tako i formirati sastav Nadzornog odbora. Zakon o mirovinskim fondovima iz 2014. je prepoznao da odnos mora biti strukturiraniji i bolje dokumentiran. Taj je zakon prepoznao moment konflikta interesa koji se neminovno javlja u financijskom sektoru, oni to moraju prepoznati, oni time moraju upravljati i sve moraju adekvatno dokumentirati.

Sjedili su u Nadzornom odboru Leda, jesu li se nekome trebala pokazati jamstva za otkup dionica?

- Ta jamstva su bila javno poznata svima. Ledo, a i druge kompanije na burzi, objavljivale su te informacije na burzi i kroz druge kanale. Nitko ne može reći da je iznenađen i da nije znao za jamstva. Mirovinski fondovi su znali za ta jamstva, dužni su odraditi analizu i procjenu vrijednosti i unatoč tome su procijenili da je ta investicija za njih isplativa. Izloženost mirovinskih fondova Agrokoru bila je daleko ispod zakonskih limita, ali nisu imala nikakvih dramatičnih posljedica.

Koliko danas možemo biti zadovoljni načinom na koji funkcioniraju?

- Mirovinski fondovi su svojom veličinom nadrasli hrvatsko tržište. To za njih nosi i cijeli niz odgovornosti koji za portfolio i investitore nije uobičajen i zakon propisuje do neke mjere kako se oni trebaju ponašati. Razina transparentnosti je izuzetno visoka. O razini ulaganja fondova hrvatska javnost zna više nego bilo koja druga javnost u svijetu.