SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DRŽAVNE AGENCIJE
 
Marković: Smanjiti direktorske plate
Autor/izvor: SEEbiz/Press
Datum objave: 20.08.2011. - 08:39:13
BEOGRAD - On dodaje i da bi trebalo da se smanje direktorske plate u institucijama koje je osnovala Vlada Srbije.
BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava i državnu upravu Milan Marković kaže da je vreme da se preispita rad brojnih državnih agencija i da se pojedine ukinu.

"Imali smo hiperprodukciju agencija od kojih bi većinu trebalo ukinuti. Dobar deo posla koji bi trebalo da se radi u organima državne uprave izmešten je u agencije", smatra ministar.

Marković dodaje i da je "problem što se na zaposlene u tim agencijama primenjuju drugi propisi. Zato dolazi do paradoksa da radnik za isti posao u agenciji prima duplo veću platu nego u upravi. To ne samo da je nepošteno, nego dovodi do toga da ljudi iz državne uprave beže u agencije. Da ne govorim o direktorima agencija koji imaju dva-tri puta veću platu nego ministri".

On objašnjava da je proces osnivanja agencija tekao dosta stihijski u protekloj deceniji i da je krajnje vreme da se podvuče crta, naglašavajući da "primanja direktora u agencijama vređaju inteligenciju zaposlenih u državnoj upravi".

"Ministarstvo na čijem sam čelu nažalost nema nikakvih ingerencija u tom pravcu, ali ukoliko dobijemo takav zadatak od Vlade, uradićemo ga sa zadovoljstvom. Smanjićemo broj agencija, a zarade podvesti pod režim zaposlenih u upravi", dodaje ministar za državnu upravu.

Kada je u pitanju inicijativa za ukidanje upravnih odbora, on kaže da mu "ta javna polemika izgleda potpuno deplasirano, jer se to rešava promenom zakona. U dobroj meri sve što se radi na šest ili osam meseci pred izbore, a takvog je karaktera, liči na predizbornu kampanju".

"Daleko je bitnije što je premijer Cvetković prihvatio inicijativu da se smanje mesečne naknade u upravnim odborima, koje su bile čak 200.000-300.000 dinara. Sada su zarade članova upravnih odbora u granicama proseka republičkih primanja oko 32.000", smatra Marković.

Marković naglašava i da direktorske plate u javnim preduzećima treba prekontrolisati i dodaje da "nažalost, inicijativa koja se odnosila na plate direktora javnih preduzeća nije realizovana".

"Visine tih zarada ne odgovaraju načinu na koji su izabrani na te pozicije. Konkretno, nisu oni izabrani na tržištu radne snage kao stručnjaci koje je potrebno izuzetno mnogo platiti da bi došli da rade u javnim preduzećima. Direktorska primanja u ovoj krizi izuzetno su visoka i tu se nešto mora promeniti, posebno imajući u vidu rezultate nekih od tih preduzeća", objašnjava ministar.