SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAJAVE
 
Marić: Porez na dobit mijenjat će se u korist malih i srednjih poduzetnika
Autor/izvor: SEEbiz / Dnevnik.hr
Datum objave: 12.11.2019. - 12:00:56
ZAGREB - Ukupno porezno rasterećenje, koje je u sva četiri kruga provela aktualna Vlada, iznosit će gotovo 9 milijardi kuna. Zakonski paket četvrtog kruga porezne reforme zahvaća PDV, pa će se snižena stopa od 13 posto primjenjivati i za pripremanje i usluživanje jela i slastica u i izvan ugostiteljskih objekata. Procjena je da će to utjecati na smanjenje proračunskih prihoda za oko 900 milijuna kuna godišnje.

"Porez na dobit mijenjat će se u korist malih i srednjih poduzetnika", najavio je ministar financija Zdravko Marić. Od 1. siječnja će 93 posto poduzetnika plaćati porez na dobit u iznosu od 12 posto.

"Preostalih sedam posto sudjeluju s većom dobiti", dodao je Marić i naveo da porezni obveznici mogu pristupiti novčanom načelu plaćanja poreza na dobit.

"Ako ne stignu naplatiti neku fakturu, mali i srednji poduzetnici će se moći odlučiti za gotovinsko plaćanje", naveo je, prenosi Dnevnik.hr.

"Ključne promjene u PDV-u su maknute. Ostaje opća stopa PDV-a od 25 posto", kazao je Marić i dodao da će se kod "pripreme jela i slastica u ugostiteljskom objektu" primjenjivati stopa PDV-a od 13 posto.

Porez na dohodak donosi novu mjeru za mlade. "Za mlade do 25 godina smanjenje porezne osnovice je 100 posto, dakle da budu u potpunosti oslobođeni poreza na dohodak, dok za one od 26 do 30 godina predlažemo smanjenje porezne obveze za 50 posto. Temelj nije datum rođenja nego godina rođenja", objasnio je Marić.

Izmjenama u sustavu posebnih poreza na kavu i bezalkoholna pića uvelo bi se oporezivanje bezalkoholnih pića prema udjelu šećera, kao i dodatno oporezivanje energetskih napitaka.