SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PLANOVI
 
Maras: Poduzetnici u prazne poslovne prostore
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 02.07.2014. - 16:18:39
ZAGREB - Ministarstvo poduzetništva i obrta iduće će godine u suradnji s jedinicama lokalne samouprave davati poticaje za stavljanje u funkciju neiskorištenih i praznih poslovnih prostora, najavio je danas ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras na skupu "Poslovni uzlet" u Zagrebu.
Skup je u suorganizaciji Ministarstva i Poslovnog dnevnika okupio oko 500 zagrebačkih malih i srednjih poduzetnika te obrtnika.

Maras je u uvodnom govoru naglasio da se razrađuje program 'poduzetnici u prazne prostore', da poticaji za prostor neće biti veliki, ovisiti će o veličini i djelatnosti, a u prosjeku bi se mogli kretati od 20 do 30 tisuća kuna po poduzetniku što smatra dobrim za start.

Zalaže se i da mali poduzetnici i obrtnici PDV plaćaju tek nakon što se oni naplate račune o čemu, kako kaže, vodi dobre pregovore s Ministarstvom financija.

Vjeruje da će do kraja godine za to imati rješenje koje će biti od koristi malim poduzetnicima kojima je danas i obećao da će do kraja njegovog mandata 'dobiti' uvjete za jednostavnije i jeftinije poslovanje i osloboditi ih 'mastodonata prošlosti koji žive na njihov račun'.

Maras je kazao i da nije zadovoljan sa svim sto se u državi napravilo, ali i da se dosta napravilo, što potvrđuju i podaci, kako je kazao, da je prošle godine u Hrvatskoj otvoreno oko 20 tisuća novih tvrtki i obrta, od čega oko 12 tisuća novih tvrtki i oko osam tisuća obrta, te da je obrtništvo zaposlilo oko pet tisuća više ljudi ove godine nego lani.

Sve ih je podsjetio i da za 30-ak malih i srednjih tvrtki idući tjedan kreću prva bespovratna sredstva iz EU-a od 250 milijuna kuna, a dinamika se nastavlja i u idućim godinama s oko 200 milijuna eura godišnje ili oko 1,5 milijardi kuna iz EU-a za male i srednje poduzetnike.

Budućnost u malom i srednjem poduzetništvu vide i u Gradu Zagrebu čija je pročelnica Ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić poduzetnike na skupu pozdravila u ime najavljenog, a spriječenog gradonačelnika Milana Bandića, pozvavši ih i da su dobrodošli sa svojim inicijativama i idejama u Grad koji će ih i podržati.

Na pitanje za komentar određenih prozivki iz zagrebačke Gradske skupštine da u Zagrebu padaju prihodi te da investicije i brojni projekti stoje i čekaju, Jozić je kazala da ne voli komentirati one koji ne znaju što se događa dodavši da investicije idu dalje, da ništa ne stoji te da se dosta projekata u Zagrebu priprema i za apliciranje na EU fondove.

Unatoč tim relativno afirmativnim i optimističnim govorima političara i predstavnika Grada, brojni poduzetnici okupljeni na današnjem skupu nisu baš dijelili njihovo raspoloženje, a u izjavama za brojne medije neki od njih su čak kazali da ih se danas tako velik broj okupio zbog 'očaja i vapaja' s obzirom na uvjete i zakone u sklopu kojih posluju.