SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROVIZIJE
 
Mamić isplatio 10,1 milijuna eura i 500.000 funti sumnjivih provizija
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list / Jutarnji list
Datum objave: 20.11.2015. - 08:44:59
ZAGREB - Kada se uzmu u obzir optužbe iz prve istrage, otvorene ljetos protiv braće Mamić, sada ih USKOK u ova dva predmeta tereti da su ukupno iz Dinama izvukli više od 180 milijuna kuna. A tu je i optužba za porezne utaje s inkriminiranom štetom od 12 milijuna kuna za državni proračun.
U prvom predmetu optužba se odnosila na transfere Luke Modrića i Dejana Lovrena kojima je, prema USKOK-u, nezakonito isplaćena polovica njihovih transfera s Dinamova računa, a koje su obojica većim dijelom preusmjerili na račune ili u ruke braće Mamić.

Sada se u novoj istrazi, prema neslužbenim informacijama, među nizom drugih ponovno pojavljuju i ta dva transfera, ali u kontekstu daljnjeg izvlačenja novca iz kluba. USKOK, naime, tvrdi, kako su jučer i priopćili, da su u organizaciji Zdravka Mamića sklapani posrednički sporazumi s određenim tvrtkama, a radi se o ukupno devet off-shore kompanija registriranih u Švicarskoj, Arapskim Emiratima, Velikoj Britaniji i Hong Kongu, koje su izravno ili neizravno vodili Mario Mamić, Sandro Stipančić i Igor Krota. Na temelju tih sporazuma Dinamo je od odšteta prilikom transfera niza igrača isplaćivao visoke provizije tim tvrtkama, iako one, prema optužbi, nisu odrađivale nikakve poslove.

– Tvrtku sam imao s partnerom, a za ovo nisam znao. Neke od tih dokumenata vidim prvi put – kazao je Igor Krota istražiteljima USKOK-a, iznoseći jučer svoju obranu.

U međuvremenu doznaju se detalji najnovije afere koja bi mogla označiti početak kraja Zdravka Mamića. Naime, u istrazi pokrenutoj protiv njega i ostalih USKOK Mamića sumnjiči za zločinačko udruživanje i praktički ga označava mozgom operacije kojom je iz Dinama, od prosinca 2004. do travnja 2015., preko offshore društava koja su u Švicarskoj, Arapskim Emiratima, Velikoj Britaniji i Hong Kongu osnovali Mamićev sin, Krota i Stipančić, izvučeno 78,5 milijuna kuna.

USKOK sumnja da je Mamićev sin bio stvarni voditelj poslovanja dvaju društava u Švicarskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Stipančić je takva društva vodio u Velikoj Britaniji, a Krota u Velikoj Britaniji i Hong Kongu. Princip izvlačenja novca bio je sljedeći: Mamić je sa sinom, Stipančićem i Krotom uime Dinama zaključivao fiktivne sporazume i ugovore. Prema tim ugovorima njihova društva su od Dinama preuzimala nepostojeće dugove igračima. Osim na nepostojeće dugove, sporazumi su se odnosili i na nepostojeće usluge posredovanja pri transferima. Ugovore su uime Dinama potpisivali Z. Mamić i Vrbanović, a nakon što bi Dinamu bili ispostavljeni računi za nepostojeće usluge Mamić je nalagao da Dinamo te račune plati.

Što se tiče Marija Mamića, on se sumnjiči da je, u dogovoru s ocem, s igračima sklapao ugovore iz kojih je proizlazilo da se odšteta od prodaje Dinamovih igrača u neki drugi klub u cijelosti uplaćuje na račune društava u Arapskim Emiratima. Dinamo je na račune društava u Švicarskoj, Hong Kongu i Velikoj Britaniji neosnovano uplatio 10,1 milijun eura i 500.000 funti. Za transfer Dejana Lovrena plaćeno je 900.000 eura, za Da Silvu 500.000 eura, a za Marija Mandžukića 200.000 eura. Pod povećalom su i transferi Luke Modrića, Boška Balabana, Georga Kocha, Damira Vugrinca, Matiasa Chaga, Eta...