SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŠEF
 
Maksim Poletaev bit će šef odbora direktora Fortenova grupe
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 15.03.2019. - 22:14:29
ZAGREB - Sberbankov Maksim Poletajev bit će šef odbora direktora Fortenova grupe, odlučili su vlasnici koncerna na sastanku u Londonu.

Neslužbena je to informacija Večernjeg lista koja bi trebala biti potvrđena krajem ožujka, kada će se nove funkcije zabilježiti u Sudskom registru trgovačkih društava.

Naime, prvog dana travnja s radom počinje Fortenova grupa koju će voditi odbor direktora koji ima devet članova i izvršni odbor direktora koji ima tri člana. Već su prije iz koncerna poručili da u izvršno tijelo ulaze Daniel Boehi, Miodrag Borojević, Paul Foley, Kelly Griffith, Maksim Poletajev, Jullian Michael Simmons, Sergej Volk i Fabris Peruško.

Maksim Poletajev, donedavni drugi čovjek Sberbanka, bit će na čelu tog tijela koje će donositi sve strateške odluke o kompanijama. To tijelo odlučuje o prodaji ili akviziciji dijela poslovanja, imenovanjima te većim ugovorima. Uz Poletajeva kao predstavnik najvećeg dioničara Sberbanka koji ima 39,2 posto udjela u novoj vlasničkoj strukturi ulazi i Sergej Volk, koji je kao član privremenog vjerovničkog vijeća prisutan u Agrokoru od samog početka procesa izvanredne uprave. Oba bankara dobro su upoznata s prilikama u Agrokoru, tijekom posljednje dvije godine dobro su upoznali i naše dobavljače i vlasnike većih hrvatskih tvrtki.

Poletajev je u intervjuu Večernjem listu najavio da će u koncern, koji će ubuduće poslovati pod imenom Fortenova, dovesti jaka menadžerska imena. Za sada su svi direktori operativnih kompanija zadržali svoje pozicije i u zrcalnim tvrtkama, a jaka imena ulaze u odbor direktora. Miodrag Borojević svakako je jedno od njih. Trenutačno vodi O'KEY Grupu, jedan od vodećih lanaca maloprodaje u Rusiji, ali ima bogatu karijeru u sektoru. Vodio je REWE Italija koji je u svom mandatu spasio, a u Kauflandu je vodio poslovanje u Rumunjskoj, Hrvatskoj, Bugarskoj, Slovačkoj i Češkoj.

Foley ima dugogodišnje iskustvo u velikim maloprodajnom lancima pa je u karijeri i vodio veliki lanac Aldi, a sada je u upravi Magnita, ruskog lanca u kojem je VTB banka, koja ima oko sedam posto Fortenove, kupila i prodala udjel od veljače do svibnja 2018. godine. U odbor direktora ulazi i jedan predstavnik radnika čije ime još nije poznato. Izvršni odbor direktora koji će operativno voditi koncern imat će tri člana, Peruška, Irenu Webber i člana zaduženog za financije čije ime za sada nije poznato.