SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Ljajić: Država nije odustala od prodaje Telekoma Srbija
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 04.10.2018. - 11:12:32
BEOGRAD - Ministar trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas za Radio slobodna Evropa da ponuda Telekoma Srbija za kupovinu Telekoma Albanije ne znači da je država odustala od ideje o prodaji te kompanije, već da se na taj način povećava njena vrednost.

Prethodno je srpski Telekom, koji je 58,11 odsto u vlasništvu Srbije, potvrdio da je zainteresovan da kupi drugog po snazi albanskog teleoperatera čiji je trenutni vlasnik nemački Deutsche Telekom, kompanija koja posluje širom sveta, a koja, prema podacima sa njihovog sajta, u regionu ima vlasništvo i u kompanijama u Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori.

"Ako sutra i odlučite da prodate Telekom, njegova vrednost će biti daleko veća ako posluje u više država u regionu, ako ima značajano tržišno učešće u njima, ako ima više servisa koje pruža... Prema tome, apsolutno nema osnova da se izvodi takav zaključak da se odustalo od nekog oblika transformacije, što ne znači ni da postoji odluka da se ide ka tome. Ali, ovo je jedan potez kojim će, ako država ostane vlasnik, imati kompaniju sa značajnom tržišnom vrednošću, a ukoliko se ta kompanija prodaje, cena će biti veća i tražiće se više nego što je to bio slučaj bez ove akvizicije", rekao je Ljajić.

Radio Slobodna Evropa podseća da je Srbija u poslednjih sedam godina dva puta bezuspešno pokušavala da proda Telekom. Prvi put za vreme vlade premijera Mirka Cvetkovića i Demokratske stranke – 2011. godine, a drugi put za vreme vlade koju vodi Srpska napredna stranka aktuelnog predsednika, tada premijera Aleksandra Vučića – 2015. godine.

Oba puta tenderi su propadali, jer država nije bila zadovoljna ponudjenom cenom.

U decembru 2015. godine, na vanrednoj konferenciji za novinare, Vučić je rekao da je ponudjena cena za tu kompaniju bila "nešto niža od očekivane i da je u skladu sa tim doneta odluka da se Telekom ne prodaje".