SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PREBJEG
 
Liječnik prebjegao talibanima iz Britanije preko Hrvatske
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.11.2014. - 11:56:00
Zadnja izmjena: 16.11.2014. - 14:21:08
ZAGREB - Britanski kirurg kojemu se trebalo suditi zbog napada pobjegao je iz zemlje i preko Hrvatske dospio u Pakistan gdje je postao visoki dužnosnik talibana, piše list The Telegraph.
Mirza Tariq Ali (39) uspio je pobjeći britanskim vlastima mada su mu oduzeli putovnicu u očekivanju suđenja.

Ponovno se pojavio prošloga tjedna u video snimci za novačenje članova za talibansku skupinu u kojoj poziva strane džihadiste da mu se pridruže.

Ali je pobjegao iz Britanije u namjeri da otputuje u Siriju kako bi se pridružio Islamskoj državi, prema njegovoj video snimci, dok je čekao na suđenje za nasilničko ponašanje na prosvjedima na kojima je pozivao na džihad u Siriji. U odsutnosti je osuđen na 15 mjeseci zatvora.

U video snimci Ali kaže da je pritvoren u Hrvatskoj i deportiran Pakistanu kako ne bi bio izručen Britaniji na odsluženje kazne. Nije jasno kako se pojavio u Hrvatskoj. Rekao je kako je dok se nastojao pridružiti Islamskoj državi uhićen negdje na putu i pritvoren u Hrvatskoj.

Nakon puštanja na slobodu u Hrvatskoj Ali je deportiran u Pakistan gdje se pridružio pakistanskoj talibanskoj skupini Tehreek-e-Taliban Pakistan Jamaatul Ahrar.

Ovaj kirurg, koji je došao u Britaniju 2004. iz Pakistana gdje je bio vojni liječnik, jedan je od sve većeg broja poznatih islamskih ekstremista koji su izbjegli zatvor kako bi vodili "sveti rat" u inozemstvu, piše The Telegraph.