SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UOČI SUMMITA
 
Li Keqiang: Puno očekujem od suradnje s Hrvatskom
Autor/izvor: Li Keqiang, kineski premijer (za Večernji list)
Datum objave: 09.04.2019. - 09:17:58
ZAGREB - Uoči posjeta lijepoj Hrvatskoj na obali Jadranskog mora i sudjelovanja na osmom sastanku čelnika Kine i zemalja srednje i istočne Europe, najprije su mi na pamet pali bogatstvo i raznobojnost zemlje čiji se narod hrabro borio tijekom povijest.

Bez obzira na to je li riječ o prirodnim ljepotama ili bogatoj povijesnoj baštini, bez obzira na to je li riječ o uspjesima u književnosti, umjetnosti, filozofiju i glazbu ili važnim izumima poput alternatora, penkale, padobrana i kravate, savršenstvom oduzimaju dah. Naročito je zapanjujuće kako su „bijelo-crvene kockice" nevjerojatnim naporima osvojile drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u nogometu 2018. i zadivile mnoge kineske navijače.

U proteklih 27 godina od kada su uspostavljani diplomatski odnosi, naše dvije zemlje uvijek su poštovale jedna drugu te se tretirale ravnopravno. Neprekidno smo jačali uzajamno političko povjerenje i tradicionalno prijateljstvo i ostvarili izvanredne rezultate od međusobne praktične suradnje u svim područjima, a međusobne trgovinske razmjene su sve veće. Kao prvi predsjednik kineskog Državnog vijeća koji će službeno posjetiti Hrvatsku, pun sam očekivanja. Nadam se da će se raznovrsnost Kine i Hrvatske transformirati u nadopunjavanje suradnje i buduće mogućnosti.

Na primjer, Pelješki most, koji gradi kinesko poduzeće, skratit će trosatno putovanje na dvije ili tri minute te pružiti primjer besprijekorne suradnje između Kine i Europe u područjima financija, standarda, opreme i materijala.

Ovaj projekt neće samo ostvariti povijesni napredak suradnje na golemim projektima između Kine i Hrvatske već i predstavlja primjer buduće suradnje između Kine, Hrvatske i Europe. Ovih godina je Hrvatska unaprijedila transformaciju gospodarskog razvoja u smjeru proizvodnje, usluga i turizma. Kina posjeduje kompletan industrijski sustav i veliko tržište s milijardu i 400 milijuna stanovnika, a trenutačno unapređuje ekonomsku transformaciju i nadogradnju, pa su potrošnja i potražnja naroda postali raznovrsniji.

Naša suradnja u više područja neće samo donijeti više mogućnosti za društveni razvoj i poboljšanje životnog standarda naroda dviju zemalja već će također donijeti bogatije iskustvo narodima obje zemlje na duhovnoj razini. Očekujem da ćemo vidjeti sve aktivnije kulturne i međuljudske razmjene između naše dvije zemlje, a nadam se da će se održavanjem „Godine kulture i turizma Kine i Hrvatske" sve više kineskih turista pojavljivati u Ilici u Zagrebu i na obali Dubrovnika.

Ovog puta imam još jedan važan posao u Hrvatskoj, to jest sudjelovanje na osmom sastanku čelnika Kine i zemalja srednje i istočne Europe. Hrvatska je izabrala Dubrovnik, koji nosi naziv „Biser Jadrana", za održavanje ovog sastanka, što pokazuje ljubaznost i iskrenost domaćina. Dubrovnik je povijesni grad, u njemu postoji otisak civilizacije iz vremena kad je drevni Put svile povezivao Aziju i Europu te dok su se istočna i zapadna kultura dodirivale na obali Mediterana.

Dubrovnik je također otvoreni grad zahvaljujući svom prosperitetnom geografskom položaju se rano uključio u proces globalizacije kroz trgovinu između Istoka i Zapada i time stvorio vlastiti prosperitet.

Trenutno nedostaje energije za rast svjetskog gospodarstva te jačaju protekcionizam i unilateralizam, a multilateralizam i sustav slobodne trgovine trpe oštre udarce.

Tijekom ovog sastanka ćemo, uz glavnu temu "Izgradnje mosta otvorenosti, inovacije i partnerstva", razgovarati o unapređenju suradnje u okviru 16 plus 1 te promicanju prosperiteta i razvoja svjetskog gospodarstva. Nadam se da će nam duboka povijesna baština i dugotrajna tradicija otvorenosti Dubrovnika pružiti inspiraciju. Poruka kineskih 40 godina reforme i otvaranja je: otvorenost donosi napredak, zatvorenost dovodi do zaostalosti. Kina i 16 zemalja srednje i istočne Europe, sve imaju svoje posebnosti i raznovrnosti te povijesnu mudrost i viziju za budućnost.

U proteklih nekoliko godina, u duhu otvorenosti, suradnje, uključivosti i razvoja, se uzajamno poštujemo, učimo jedni od drugih i napisali smo priču o izgradnji uzajamne koristi te zajedničkom razvoju i prosperitetu. „Suradnja 16 plus 1" je već postala snažna vitalna platforma za višeregionalnu suradnju Azije i Europe, utirući novi put suradnje između Kine i europskih zemalja i mnogo doprinoseći razvoju bilateralnih odnosa Kine i zemalja srednje i istočne Europe te odnosa između Kine i Europe.

Gledajući u budućnost, spremni smo produbiti otvaranje, iskoristiti potencijal tradicionalne trgovine robom, unaprijediti slobodu trgovine i olakšavanje investicija. Pozdravljamo dolazak više konkurentnih proizvoda iz zemalja srednje i istočne Europe na kinesko tržište te zajednički doprinosimo ravnoteži trgovinske strukture. Ostvarit ćemo novi prostor za suradnju i njegovati nove točke rasta suradnje u područjima digitalnog gospodarstva, e-trgovine, financijske tehnologije i pametnih gradova.

Istovremeno ćemo na osnovi zahtjeva tržišta dijeliti tehnologiju kako bi rezultati tehničkog razvoja donosili korist čovječanstvu.

„Suradnja 16 plus 1" može biti važna platforma za spoj inicijative „Pojas i put" sa strategijom za međupovezanost Kine i Europe. Zainteresirane zemlje su dobrodošle kod praktične suradnje s trećim stranama na konstruktivnim projektima u okviru mehanizma 16 plus 1. Kada stavimo sedamnaest raznobojnih zemalja zajedno, dobijemo boju bogatiju od duge. Ako izgradimo dugin most kroz Aziju i Europu, ostvarit ćemo lijepu buduću suradnju!

https://www.vecernji.hr/vijesti/kineski-premijer-li-keoqiang-pise-za-vecernji-list-hrvatska-oduzima-dah-1311996