SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
JAČANJE KUNE
 
Kuna na tjednoj razini ojačala prema euru za nešto više od jedan posto
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.01.2018. - 16:10:29
ZAGREB - Kuna je na tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) nastavila jačati prema euru, na tečajnici utvrđenoj u petak na dnevnoj je razini ojačala za 0,06 posto pa je tako na tjednoj razini ojačala za nešto više od jedan posto, 1,008 posto.

Na tečajnoj listi središnje banke utvrđenoj krajem prošlog tjedna srednji tečaj eura iznosio je 7,5136 kuna, no kuna od početka ovog tjedna jača prema euru te će se od sutra primjenjivati srednji tečaj od 7,437895 kuna. To je najniži tečaj eura od sredine rujna, odnosno 13. rujna kada je srednji tečaj iznosio 7,4295 kuna.

Zbog snažnijih aprecijacijskih pritisaka na kunu, središnja je banka u četvrtak intervenirala na deviznom tržištu otkupivši od banaka 405,5 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,453515 kuna za jedan euro, čime je u sustav 'ubacila' nešto više od tri milijarde kuna.

Aktualno jačanje tečaja kune, zbog kojeg je HNB intervenirao, izazvano je velikom deviznom ponudom na deviznom tržištu. "Vjerujemo da se dijelom radi o uobičajenim sezonskim kretanjima, dakle, da je ta ponuda generirana snažnijim deviznim priljevom karakterističnim za ovo razdoblje godine. No, ostavljamo otvorenom mogućnost i da je u određenoj mjeri posljedica nastojanja aktera na deviznom tržištu da upravo sada prodaju akumulirane viškove deviza", obrazložili su iz središnje banke u odgovoru na upite o jučerašnjoj intervenciji.

Analitičari poslovnih banaka u osvrtima na jučerašnje trgovanje na domaćem deviznom tržištu napominju kako je povećana ponuda deviza jučer 'povukla' tečaj eura na razine ispod 7,41 kunu za jedan euro, a nakon intervencije HNB-a tečaj se stabilizirao na razinama 7,43 do 7,45 kuna za jedan euro.

Kuna posljednjih dana jača i prema svim ostalim važnijim valutama pa su tečajevi i tih valuta na tjednoj razini sniženi za više od jedan posto.

U odnosu na tečajnicu središnje banke utvrđenu prošli petak najviše je prema kuni oslabio švicarski franak, za 1,77 posto, potom američki dolar za 1,53 posto, a britanska funta za 1,30 posto.

Tako će se od sutra primjenjivati srednji tečaj franka od 6,317757 kuna, dolara 6,173552 kune i funte 8,357185 kuna.

Na dnevnoj razini, u odnosu na jučerašnju tečajnicu HNB-a, kuna je ojačala prema franku za 0,24 posto, dolaru za 0,04 posto te prema funti za 0,13 posto.