SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KINA-SAD
 
Kudlow: Dogovor s Kinom ni na vidiku
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 01.07.2019. - 07:28:00
Zadnja izmjena: 01.07.2019. - 07:28:38
WASHINGTON – Ekonomski savjetnik Bijele kuće Larry Kudlow izjavio je da je ponovno otvaranje trgovinskih pregovora SAD-a i Kine velika stvar, ali da za sada nema izgleda da je dogovor dvije najveće svjetske ekonomije na vidiku.

„Razgovori će se odvijati duže vrijeme“, rekao je Kudlow  za Fox News.

On je pojasnio da su se SAD i Kina u svibnju dogovorile o 90 posto spornih stvari, ali su razgovori potom obustavljeni. Predsjednik SAD-a Donald Trimp i predsednik Kine Xi Jinping sastali su se na summitu G20 u Japanu i dogovorili da se pregovori nastave.
Kudlow ističe da je presotalih 10 posto spornih stvari najteže riješiti u pregovorima, a među njima su i cyber napadi, kineski zahtjevi da američke kompanije koje posluju u toj zemlji daju na uvid svoju tehnologiju, kao i podrška kineske vlade kompaniji Huawei, prenosi Glas Amerike.

Trump se dogovorio s kineskim predsjednikom da SAD ipak mogu prodati neke komponente kompaniji Huawei, što je odluka kojoj se protive neki republikanci jer smatraju da Huawei može ugraditi tehnologiju kineskih obaveštajnih službi u proizvode koje prodaje širom sveta.

Kudlow smatra da i dalje ima „otvorenih sigurnosnih pitanja“ u vezi sa kompanijom Huavei, i ističe da Trampova nova odluka o prodaji komponenata „nije generalna amnestija“.

Trump je na Twitteru napisao da je „imao odličan sastanak s kineskim predsjednikom i da je odlučio da ne uvodi nove tarife na uvoznu robu, već da se nastavi s trgovinskim pregovorima“.

Američki predsjednik je napisao i da je „Kina pristala kupovati velike količine poljoprivrednih proizvoda američkih farmera dok traju pregovori“, i da je na zahtjev američkih IT kompanija dogovoreno da Huawei kupuje proizvode koji „ne ugrožavaju nacionalnu sigurnost SAD“.

Trump je dodao i da „odnosi s Kinom nastavljaju biti vrlo dobri“, ali da tarife koje su do sada uvedene neće biti ukinute.