SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SUDSKI SPOROVI
 
Krediti u francima: Banke gube sudske sporove u Srbiji, dužnicima moraju vratiti novac
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 16.05.2013. - 11:12:33
ZAGREB - Da su kamate na kredite s valutnom klauzulom u švicarskim francima nezakonito i samovoljno podizane od strane poslovnih banaka, potvrđuju najnovije presude protiv banaka u korist dužnika u susjednoj Republici Srbiji. Spor zbog povećanja kamate na prvostupanjskom sudu nedavno je izgubila Unicredit banka, jer je sud zaključio da se radi o jednostranom uvećavanju kamate tijekom otplate stambenog kredita, potvrdila je Udruga Efektiva iz Srbije.

Ta presuda, kao i nekoliko prije nje, donesena je nakon održanog prvog ročišta, a dio članka ugovora koji banci dozvoljava da mijenja kamatu u skladu s "promjenama poslovne politike", sud je proglasio ništetnim. Srbija, kako najavljuju, ovih dana očekuje još takvih presuda.

Povrede odredbi Zakona o obligacionim odnosima, koje je sudstvo u Srbiji potvrdilo, gotovo su identične onima iz Zakona o obveznim odnosima u Republici Hrvatskoj, pa se i kod nas s razlogom može očekivati pravda za sve korisnike kredita. U Srbiji je, naime, već doneseno dvadesetak nepravomoćnih presuda u privatnim tužbama kojima se jednostrane odluke banaka za povećanje kamatnih stopa proglašavaju ništetnima, zbog čega će banke morati preplaćene razlike u iznosima anuiteta morati vratiti potrošačima.

Osim sudskih sporova, u Srbiji su u tijeku i pokušaji da se donesu dodatne mjere za olakšanje položaja dužnika koji su podigli kredite s valutnom klauzulom švicarski franak. Još 2011. Srbija je zaštitila svoje građane od samovolje banaka, kada je Zakonom o zaštiti korisnika financijskih usluga određeno da banke moraju odrediti formule za izračun promjena kamatnih stopa u svim kreditima, i to tako da se fiksna marža odredi na temelju razlike prve ugovorene kamate i vrijednosti promjenjivog parametra u vrijeme kada je kredit ugovoren. Zahvaljujući tome zakonu, danas je prosječna kamata u Srbiji u kreditima s valutnom klauzulom CHF 3,5% (što znači da se kreće u rasponu 2% do 4%).