SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PLOMIN
 
Koračević: Realizacijom Plomina C smanjit ćemo uvoz struje sa 60% na 8%
Autor/izvor: SEEbiz / Glas Istre
Datum objave: 12.08.2012. - 10:21:00
Zadnja izmjena: 12.08.2012. - 17:44:22
LABIN - Koordinacija gradonačelnika i načelnika Labinštine prihvaća HEP-ovu potrebu za izgradnjom novog bloka TE Plomin premda i dalje inzistira na plinu kao energentu, a Hrvatska elektroprivreda obećava da će koristeći ugljen poštovati najstrože ekološke kriterije u radu elektrane te će se aktivno uključiti u njen razvoj.

Sažetak je to konferencije za novinare nakon sastanka koji je organizirao HEP na temu pripreme projekta "Plomin C", poznatijeg kao TE Plomin 3. Uz Zlatka Koračevića, predsjednika Uprave HEP-a, i Rodoljuba Lalića, člana Uprave za investicije i razvoj, te njihovih suradnika, presici su prisustvovali i članovi Koordinacije gradonačelnika i načelnika Labinštine. Unatoč najavi, predstavnik Istarske županije nije bio prisutan.

- Ugljen kao energent ostaje jedini element s kojim se i dalje ne možemo složiti, ali uzeli smo u obzir trenutak u kojem se Hrvatska nalazi: potrebe za novim investicijama, očuvanjem radnih mjesta i smanjenjem uvoza električne energije. Vjerujemo da će HEP izabrati ekološki najpovoljnijeg investitora. Istina, Labinština ima loša iskustva s obećanjima i zato smo postavili zahtjev za povećanjem i pravednijom raspodjelom naknade za korištenje prostora te uvrštenjem naših razvojnih projekata među prioritetne za dobivanje sredstava iz EU fondova, što je HEP podržao, kazao je labinski gradonačelnik Tulio Demetlika.

Među uspjehe pregovora ubrojio je i uključivanje izvora Sv. Anton u vodoopskrbu Labinštine. Kršanski načelnik Valdi Runko izjavio je da je Općina Kršan, koja je najviše profitirala od naknade nakon izgradnje TE Plomin 2, spremna na novi način podjele naknade za korištenje prostora. Koračević ističe da je ovaj sastanak prvi u nizu s ciljem ostvarivanja dobre komunikacije s lokalnom zajednicom, nedostatak čega je bio uzrok dosadašnjih nesporazuma.

- HEP je dio lokalne zajednice i dužan je pridonijeti njenom razvoju. To je naša ljudska, politička i poslovna obveza. Nažalost, bilo je neispunjenih obećanja i zato je opravdana sumnja u ono što radimo, rekao je Koračević, koji se zalaže za to da neispunjena obećanja dana prilikom izgradnje TE Plomin 2 Labinština namiri povećanjem naknade za korištenje prostora, pa će joj HEP pružiti punu potporu prilikom upućivanja tog zahtjeva u saborsku proceduru.

Predviđa da će s izgradnjom zamjenskog bloka kvaliteta zraka u Plomin Luci, koja je i sada prve kategorije, biti dvostruko bolja jer će u atmosferu odlaziti 54 posto manje ugljičnog dioksida, 25 posto manje dušičnih spojeva i 13 posto manje čestica. S ukupnim ulaganjem od 800 milijuna eura Plomin C snage 500 megavata najveća je investicija u povijesti HEP-a. Njegovim stavljanjem u pogon sadašnji uvoz struje od 60 posto smanjit će se na osam posto.

U postupku odabira strateškog partnera za projekt izgradnje termoelektrane Plomin C do sada se javilo tridesetak zainteresiranih, među kojima i osam ozbiljnih i respektabilnih partnera, ocijenio je Koračević. Natječaj je otvoren do 14. rujna, a odabir strateškog partnera očekuje se do kraja prvog tromjesečja 2013. godine.