SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODLUKE
 
Koncesija za autoput Banja Luka - Prijedor kineskoj kompaniji CSI
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 13.02.2018. - 08:29:54
BANJA LUKA - Vlada Republike Srpske usvojila je Odluku o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesije za izgradnju autoputa Banja Luka - Prijedor.

Već krajem ovog mjeseca Ministarstvo saobraćaja i veza počeće pregovore za dodjelu koncesije za ovaj projekat kineskoj kompaniji China Shandong International and Technical Cooperation (CSI). Prema odluci, koncesija će biti dodijeljena na period od 25 do 30 godina, a finansije za izgradnju treba da obezbjedi kineska kompanija, s tim da projekat treba da bude strukturisan bez garancija RS ili BiH. Š

to se tiče samog autoputa, kineska kompanija uradila je studiju opravdanosti i dostavila ponudu u cilju pokretanja procedure dodjele koncesije. Ponuda kineske kompanije se odnosi na izgradnju autoputa od Banjaluke do Prijedora u dužini od 42,1 kilometar. Procijenjena vrijednost autoputa iznosi oko 297,77 mil EUR, a projekat podrazumijeva dvosmjerni autoput sa četiri trake i projektovanom brzinom od 120 km/h.

- Procijenjeni trošak po kilometru iznosi oko 7,04 mil EUR. Projektom je planirano puštanje u saobraćaj u 2023. godini - navedeno je u odluci Vlade RS.