SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Komunikacijski i energetski sektor potaknuli Wall Street
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.01.2020. - 08:40:37
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli, unatoč napetostima na Bliskom istoku, a najviše su porasle cijene dionica u komunikacijskom i energetskom sektoru.

Dow Jones ojačao je 68 bodova ili 0,24 posto, na 28.703 boda, dok je S&P 500 porastao 0,35 posto, na 3.246 bodova, a Nasdaq indeks 0,56 posto, na 9.071 bod.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi skliznuli u negativno područje, zbog napetosti na Bliskom istoku, nakon što je u petak u zračnom udaru SAD-a u Bagdadu ubijen moćni iranski general Qassem Soleimani, a Iran najavio osvetu.

No, ubrzo se tržište stabiliziralo, pa su indeksi nadoknadili početne gubitke.

„Geopolitičke napetosti spustile su indekse s rekordnih razina u petak, no kako u međuvremenu nije bilo eskalacije sukoba, tržište je završilo s dobicima. To se zahvaljuje početku nove godine i priljevu svježeg kapitala na tržište", kaže Michael Antonelli, strateg u tvrtki Robert W. Baird.

Najviše je jučer porastao S&P 500 indeks komunikacijskog sektora, 1,2 posto. Pritom je cijena dionice Alphabeta, krovne kompanije Googlea, skočila 2,7 posto, nakon što su analitičari Pivotal Researcha preporučili kupnju te dionice.

Među najvećim je dobitnicima bio i energetski sektor, zahvaljujući rastu cijena nafte jer se ulagači plaše da bi napetosti na Bliskom istoku mogle naštetiti opskrbi naftom s tog područja.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,62 posto, na 7.575 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,70 posto, na 13.126 bodova, a pariški CAC 0,51 posto, na 6.013 bodova.