SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VAN PAMETI
 
Komunalni redari kao parapolicijska formacija i novi izvor uhljeba
Autor/izvor: Krešimir Butković
Datum objave: 12.02.2018. - 20:41:00
Zadnja izmjena: 12.02.2018. - 20:44:19
KOLUMNA - Komunalni redari kao parapolicijska formacija? Ne može! – bilo je prvo što sam pomislio. 

Da mi ušeta neki lik u dvorište i legitimira me kao da je oslobodio Afganistan. Dakle, više ne bi bilo službenog naloga. Uleti ti tip ko kauboj u okućnicu, dvorište, šupu i njuška po svemu jer je on vlast. Uostalom, kako bi birali te komunalne redare? Oni mogu postati skener za neke lopove. Ako nas već u startu tretiraju kao zločince, zašto onda i mi ne bismo tretirali njih tako? 

Gradovi bi na taj način dobili mogućnost da uhljebe još pokojeg rođaka. Lijep, visok, stasit u uniformi kočoperio bi se gradom i šacao susjedstvo gdje bi mogao uletjet da pokaže malo vlasti. Dakle, nije dovoljno što imamo policiju, sad će nas i komunalna policija tlačit po ulicama. Tko god se dosjetio takve ideje tom je ili na pameti Istočna Njemačka, Rumunjska ili Njemačka u doba fašizma. 

Još malo pa ćemo svi raditi u javnom sektoru. Proizvodit ćemo biljeg i markice, a izvoziti prebačenu normu u legitimiranju kako domaće populacije tako i turista. Bit ćemo čudo u svijetu kao demokratska država u kojoj su svi uniformirani i drže jedni druge na nišanu. Plavi narod, plave krvi u policijskoj parapolicijskoj državi. Tko nam to na mala vrata uvodi represiju? Sabor je očito polupao lončiće u želji da se škovaca na pravo misto baca. 

To što imamo ilegalnih šljunčara, što imamo mafiju koja lifra otpad, prevare s bocama i tko zna čega se sve nisu dosjetili, nikom ništa. No, narodu bi se mogao povećati prirez i izdaci za komunalnu naknadu, pa ga još malo iscijedit dok ne ulete komunalni redari i postanu općeprihvaćena činjenica. Mogli bi po jednog na svaki semafor stavit da pomiče boje na zeleno, a kad je zeleno da pleše počasni ples za spašavanje planeta Zemlje. 

Noću, kad je promet manji, mogao bi prileći na cestu i umjesto ležećeg policajca da glumi ležećeg komunalca. Pritom bi mu kolega mogao zaustavljati automobile koji bi, umjesto gazde, puhali na auspuh da mu izmjere količinu zagađivanja. Nebulozni primjeri za nebuloznu raspravu u Saboru. Uniformirani cirkus razmaženih skorojevića koji više ne znaju od obijesti gdje bi utukli naš krvavo zarađen novac. Odlukom o komunalnim redarima mogli bi ga se i krvavo odricati. 

Još se ne znaju točne ovlasti redara. Može li on koga šusnuti ako recimo dementni deda baci koru od banane u kontejner s baterijama? Ili da odredi nekome dvadeset sklekova za kaznu. Čisto zato da se popravi tjelesna sprema hrvatskog naroda jer neprijatelj nikada ne spava. Hoće li sada po parkovima u paru patrolirati jedan komunalni redar i jedan policajac? Treba li komunalni znati borilačke vještine? Jel završio PMF ili je dovoljno da raspoznaje prometne reference? Što je sa zaštitarima? I oni imaju uniforme. Hoće li komunalni redari stigmatizirati kuće koje se ne drže reda, tek toliko da ih izbjegavamo ili im za kaznu istresemo smeće u dvorište? Toliko pitanja i nedoumica oko jedne gluposti. 

Što je najgore, Sabor će izglasati parapolicijsku formaciju jednostavno zato jer to oni mogu. Oni su vlast, a mi idioti s društvenih mreža koji rušimo rekorde na igricama dok nam mili zastupnici nabijaju rogove. Eto, barem ćemo moći napraviti selfie s našim komunalnim redarom. Naravno, besplatno, jer smo ih dobro platili. Nakon komunalaca trebalo bi, umjesto vojske, osigurati i gradsku stražu jer Turci su pred vratima. Sve to možemo jer narod ima. Dokle god su puni trgovački centri, a mi smo još uvijek četvrta po debljini nacija u Europi, ima da nas deru. Uniformirano i u našem dvorištu. Naše, a svjetski. 
Gdje'š  bolje? A mi se tučemo oko Tita i Pavelića, dok nam uvaljuju najbolje od najboljeg iz oba sistema. Danke!