SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Kineski juan ojačao zbog optimizma u vezi američko-kineskog trgovinskog sporazuma
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.01.2020. - 12:52:05
LONDON - Valute osjetljive na zbivanja na planu globalne trgovine, predvođene kineskim juanom, u ponedjeljak su bile među većim dobitnicima na međunarodnim tržištima zahvaljujući optimizmu investitora pred skoro potpisivanje prve faze američko-kineskog trgovinskog sporazuma.

Prva faza trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine, čije se potpisivanje očekuje u srijedu u Bijeloj kući, prvi je korak ka završetku 18-mjesečnog trgovinskog spora između dva najveća svjetska gospodarstva.

Ključne promjene u kretanju tečaja juana, kojem je cijena u rujnu prošle godine bila na višegodišnjim najnižim razinama, pokazuju da među investitorima jača uvjerenje da bi kraj tog štetnog trgovinskog spora mogao biti blizu, primjećuje Reuters.

Juan je u takvom ozračju ojačao 0,3 posto prema dolaru na inozemnim tržištima u usporedbi sa zatvaranjem u petak, na 6,8944 juana za dolar, novu najvišu razinu u pet i pol mjeseci.

Zahvaljujući optimizmu investitora ojačao je i australski dolar za 0,3 posto prema američkom, nadoknadivši dio gubitaka povezanih s pritiscima na njegovo slabljenje zbog katastrofalnih požara koji haraju Australijom. I novozelandski je dolar prema američkom, zahvaljujući poboljšanom ozračju, ojačao 0,2 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, ojačao je u takvim okolnostima blagih 0,1 posto u odnosu na zatvaranje trgovanja u petak, dosegnuvši 97,417 bodova. Tečaj eura pritom nije zabilježio veće promjene i njime se trgovalo po 1,1125 dolara.

Iako su donekle stišane bojazni od sukoba na Bliskom istoku, unatoč nastavku tenzija s glavnim fokusom na Iran, poduprle optimizam ulagača, veći utjecaj na kretanje tečajeva dolara i eura nije zabilježen, primjećuje Reuters.

Japanski jen oslabio je pak 0,1 posto, na 109,65 jena za dolar, nedaleko najnižih razina u sedam mjeseci. Oslabio je i 0,6 posto u odnosu na korejski won, valutu također osjetljivu na zbivanja u trgovini, skliznuvši na najniže razine u osam mjeseci. Obujam trgovanja smanjen je pak zbog praznika u Japanu.

U uglavnom mirnoj trgovini na valutnim tržištima na strani većih gubitnika jutros je bila britanska funta, oslabivši 0,6 posto prema dolaru nakon što je još jedan dužnosnik britanske središnje banke Bank of England Gertjan Vlieghe rekao da će glasati za smanjenje kamatnih stopa na ovomjesečnoj sjednici ako se gospodarski podaci značajnije ne poboljšaju. Cijena funte skliznula je u jednom trenutku na niskih 1,2995 dolara te na 85,62 penija za euro.

Investitori će za daljnje smjernice tijekom dana pratiti najnovije podatke o britanskom BDP-u i industrijskoj proizvodnji, podsjeća Reuters.