SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRIJETNJA SUKOBA
 
Kineska vojska: Rat protiv SAD-a postaje stvarnost
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 30.01.2017. - 14:07:00
Zadnja izmjena: 30.01.2017. - 14:09:50
PEKING - Kine i SAD tokom mandata predsjednika Donalda Trumpa "nije samo slogan" već postaje "praktična stvarnost", izjavio je visoki dužnosnik kineske vojske.

Izjavu kineskog dužnosnika je objavio portal Narodne oslobodilačke armije Kine, kao odgovor na agresivnu retoriku nove američke administracije protiv Kine, piše “Independent”.

Kako se navodi, to je zapravo stav kineske Centalne vojne komisije, koja ima cjelokupnu kontrolu nad kineskom vojskom. 

Dužnosnik odjela te komisije za obrambenu mobilizaciju rekao je da "rat tokom Trampovog mandata" ili "izbijanje rata večeras" nisu samo slogani, nego postaju praktična stvarnost, objavljeno je u South China morning postu. 

Kineski dužnosnik je, također, pozvao i na angažiranje vojske u napetoj regiji Južnog i Istočnog kineskog mora, kao i da obrambeni raketni sistemi pokriju Korejski poluotok još jednu goruću točku u toj regiji, navodi se u listu. SAD bi trebale razmotriti i svoju strategiju u azijsko-pacifičkoj regiji, naglasio je kineski dužnosnik. 

Trump je u nedavnom razgovoru za Wall Street Journal rekao da će "o svemu pregovarati, pa i o (politici) jedne Kine".

U istom je razgovoru opravdao svoj telefonski razgovor s tajvanskom predsjednicom Tsai Ing-wen činjenicom da je Washington lani prodao Taipeju "najmoderniju vojnu opremu vrijednu 2 milijarde dolara".

Tajvan je politički odvojen od Narodne Republike Kine od 1949. kada su komunisti preuzeli vlasti u Pekingu.