SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOGOVOR
 
Kina i Tajvan dogovorili otvaranje predstavništava
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.02.2014. - 17:14:53
PEKING - Nakon više od šezdeset godina sukoba, Kina i Tajvan u utorak su se na povijesnim razgovorima usuglasili oko što skorijeg međusobnog otvaranja predstavništava, iako se o osjetljivim političkim pitanjima, poput službenog mirovnog sporazuma, nije razgovaralo.
Razgovori u kineskom gradu Nanjingu između tajvanskog ministra za matičnu zemlju Wanga Yu-chija i zamjenika kineskog ministra vanjskih poslova Zhanga Zhijuna, u čijoj je nadležnosti Ured za tajvanska pitanja, bili su prvi od uspostave Narodne Republike Kine 1949.

Agencija Xinhua je nakon razgovora objavila da su se dvije strane usuglasile oko "što skorijeg" otvaranja predstavničkih ureda dviju poluslužbenih organizacija koje su nadležne za odnose između Kine i Tajvana.

Kineska Komunistička partija smatra Tajvan odmetnutom provincijom i nikad nije odbacila mogućnost nasilnog pripojenja te otočne države matici.

Zhang je ponovio da Kina nikad neće dopustiti službeno tajvansko proglašenje neovisnosti i da tu Peking povlači crtu koju Taipei nikad ne smije prijeći.

No posljednjih su se godina značajno pojačale gospodarske veze, a ovim je razgovorima ostvaren veliki korak naprijed u širenju međusobnih odnosa i na područja koja nisu gospodarske ili trgovačke naravi.

Wang je sastanak opisao "nečim nezamislivim još prije nekoliko godina", objavila je kineska službena agencija Xinhua.

"Moći sjesti za isti stol i razgovarati je doista vrijedna prilika, ako se uzme u obzir da su dvije strane svojedobno gotovo zaratile", rekao je tajvanski ministar.

Zhang je sugovorniku poručio da bi obje strane morale imati "malo više mašte" glede međusobnih odnosa.

"Naš sastanak prate velika pozornost i očekivanja pa je odgovornost golema", rekao je Zhang.

S obzirom na niz osjetljivih pitanja, u prostoriji u kojoj su se dvojica čelnika sastala nije bilo zastava, a na pločicama s imenima sudionika nije bilo titula ni naziva država.

Tajvanske vlasti svoju državu nazivaju Republikom Kinom, koja je djelomično priznata kao de facto država. Vlasti Narodne Republike Kine, kao i većina država u svijetu, ne priznaju vladu Republike Kine.

SAD podupire tajvanske vlasti, iako Tajvan nije priznao kao neovisnu državu.