SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IPO
 
Katastrofa Ubera prvog dana trgovine na Wall Streetu
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 11.05.2019. - 07:59:06
NEW YORK – Indeksi su na Wall Streetu porasli nakon četiri dana pada, jer je Washington poručio da su trgovinski pregovori s Kinom bili konstruktivni.

Priča dana ipak je bio tržišni debi Uber Technologiesa koji nije baš slavno završio. Dionice ove kompanije potonule su prvog dana trgovine 7,6 posto ispod inicijalne cijene koju je većina analitičara ionako ocijenila konzervativnom.

Prvi dan trgovine dionice Ubera okončale su na razini od 41,57 dolara, što je rijedak inicijalni pad dionice ovako visokog profila. To daje Uberu tržišnu valuaciju od oko 76 milijardi dolara. 

Od 2000. godine samo je osamnaest kompanija s valuacijom većom od milijardu dolara doživjelo pad prvoga dana trgovine, kažu podaci Dealogica. Posljednji takav slučaj bio je kineski proizvođač električnih vozila Nio koji je u rujnu prošle godine provga dana trgovine oslabio 4 posto. 

Tvrtka koja želi revolucionirati mobilnost i prijevoz je vrlo neprofitabilna. Samo u posljednjih 12 mjeseci - do kraja ožujka - u njezinim poslovnim knjigama stoji minus od oko 3,7 milijardi eura, što je rekordan gubitak među tvrtkama u godini prije izlaska na burzu. To zasigurno može objasniti scenarij kojega smo vidjeli jučer na Wall Streetu.