SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AFGANISTAN
 
Karzai optužuje SAD da stoji iza talibanskih napada
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.01.2014. - 22:42:00
Zadnja izmjena: 28.01.2014. - 23:43:05
WASHINGTON - Afganistanski predsjednik Hamid Karzai, koji je u najlošijim odnosima sa Sjedinjenim Državama dosad, optužuje američku vojsku da je podupirala, pa i predvodila dio napada koji se pripisuju talibanima, piše u utorak Washington Post.

Prenoseći izjavu savjetnika afganistanskog predsjednika koji je htio ostati anoniman, Post piše da je Karzai u nekoliko zadnjih godina načinio popis s više desetaka pobunjeničkih napada iza koji se zapravo skriva Washington.

SAD su tako umiješane u bombaški napad počinjen 17. siječnja na restoran u Kabulu koji posjećuju emigranti, u kojemu je 21 osoba poginula, ustvrdio je.

Karzai i neki njegovi savjetnici sumnjaju da je napad izveden kako bi se skrenula pozornost s američkog zračnog napada u pokrajini Parwanu, u kojemu su dva dana prije toga poginuli civili", piše Washington Post.

Nekoliko dana nakon napada Kabul je javno optužio "strane obavještajne službe da stoje iza takvih napada".

Cilj SAD je oslabiti afganistanskog predsjednika i potaknuti nestabilnost u zemlji dok se koncem godine treba završiti NATO-ova borbena misija u toj zemlji, misli taj savjetnik a prenosi Washington Post.

Ovaj novi istup afganistanskog predsjednika sigurno će ponovo potaknuti nezadovoljstvo Washingtona nakon njegova dopuštenja za oslobađanje više desetaka talibana i odbijanja da potpiše bilateralni ugovor o sigurnosti (BSA) koji određuje uvjete za ostanak američkog kontigenta u Afganistanu i nakon 2014.