SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
STRATEŠKI
 
Kako se Uljanik i 3.maj uklapaju u novi strateški smjer CSIC-a?
Autor/izvor: Branimir Vidmarović
Datum objave: 06.05.2019. - 11:01:20
ZAGREB - Kineski portal Eworldship.com jučer je objavio kolumnu posvećenu Uljaniku. 

U tekstu piše kako „prema mišljenju određenih ljudi iz industrije brodogradnje, kineskim brodogradilištima nedostaje europskog iskustva gradnje brodova za krstarenje pa akvizicija Uljanika predstavlja određenu vrijednost za CSIC koji namjerava ući u taj segment“. Nadalje, „s obzirom na dobru lokaciju Uljanika“, stoji u tekstu, „CSIC-u će biti lakše prodrijeti na europsko tržište i servisirati europske kompanije.“ 

U iščekivanju konačne odluke CSIC-a o Uljaniku, ova vijest nalikuje na slab tračak svjetlosti svjetionika na horizontu uzburkane pučine Uljanikovog krstarenja bez kormilara i kompasa. U tišini iščekivanja, nevjerice i – budimo realni – hipotetski moguće, ali opet vrlo male šanse za izbjegavanje brodoloma nekoć ponosnog brodogradilišta, ovakve vijesti su dobrodošle.

Ovdje je najbitniji podatak da CSIC kani ući na tržište brodova za krstarenje. Ako je to doista tako, onda je to jedan solidan argument u korist kineske akvizicije Uljanika, ili 3. maja. 

S druge strane, stoji u kolumni, „problem za Kinu mogu predstavljati troškovi upravljanja europskom kompanijom, korporativna kultura, sindikati i tome slično.“ Ipak, s obzirom na prirodu problema Uljanika i dugogodišnje iskustvo kineskih kompanija u europskom sektoru pomorske logistike, navedeni problemi spadaju u probleme trećeg reda.

Kineski internet zna o Uljaniku sve. Relevantni portali koji se bave pomorskom i brodogradilišnom tematikom svojim čitateljima ispričali su sve o dugovima, stečaju, problemima, pronevjerama, optužnicama, mogućim modelima restrukturiranja koje muče hrvatsku vladu, te o činjenici da je brodogradilište faktički ostalo bez naručitelja, a samim time i bez budućnosti.

Negativnih ocjena nema, što nam s obzirom na kulturu kineskog izričaja ne govori ništa i može biti interpretirano jedino kao oprez i iščekivanje. No sve u svemu, dobro je da su sve karte i svi rizici na stolu.