SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZAGAĐENJE
 
Kako preživjeti u Slavonskom Brodu?
Autor/izvor: Krešimir Butković
Datum objave: 31.03.2018. - 20:14:00
Zadnja izmjena: 31.03.2018. - 20:19:59
KOLUMNA - Benzin (njem. benzin, prema benzoe: benzojeva smola) je kapljevita (tekuća) zapaljiva smjesa lakohlapljivih tekućih ugljikovodika.  

Kad sam vidio Andriju Jarka u Slavonskom Brodu, sledio sam se. Jest da sam netom prije na vijestima čuo od ljudi iz Croduxa da je iscurilo svega 150 litara benzina iz produktovoda. Daleko od izvorišta vode. Što ti je dvjestotinjak litara benzina? Pa to prođe kroz čovjeka u mjesec dana kroz razno razna cuclanja ambalaža.

Stručnjaci su se fino ogradili od zagađenja vode. U crpilištu vode našli ugljikovodike. Čuj, slučajno se pogodilo zanemarivo istjecanje benzina s onečišćenjem vode. Slučajno je, navodno, i nastao život na Zemlji. Sve je na ovom planetu slučajno. Samo što se u nas od slučajnog radi slučaj. 

Pa da, što ti je to što Brođani nemaju pitke vode. Nemaju je ni u Eritreji. Osamnaest litara vode po čovjeku, to je luksuz naspram zemalja u razvoju. Uostalom, gradonačelnik im je lijepo poručio da piju vodu iz boce. Situirani hrvatski narod jedva je dočekao činjenicu da će zdravo živjeti ispijajući čistu, zdravu vodu iz boce.

Uz frišku ariju koja stiže iz susjednog Bosanskog Broda, turistički slogan ovog grada mogao bi biti ''Od boce (vode) do boce (s kisikom)!

Tematski bi mogli usavršavati elitne postrojbe NATO-a za život u nemogućim uvjetima. Brođani su zapravo marinci, predziđe europske plinsko-benzinske neovisnosti od Rusa. Najava da će Plenković doći u Brod sa svojom svitom zasigurno je razveselila mase s područja ''Broda u boci''.

''Njegova svetost – premijer'' mogao bi se okupati u izvorištu zagađene vode i svojom nazočnošću pročistiti istu. Osim ako...ako nije riječ o nečemu zaista većem! 

Slučajna činjenica da se izlio benzin doveo je znanstvenike do zapanjujućeg saznanja: Brod možda ne plovi na nalazištima nafte već na njenom derivatu – benzinu! Da, to je to. Brod je potencijalni Dubai. Čudo se dogodilo u ove blagdanske dane. Brođani ne mogu crpiti čistu vodu jer su pronašli nalazište čistog benzina? Zamislite, neće trebati ni rafineriju nafte. Lijepo spoje cijev na pipu i drito pune tank u autu. Tko ne bi bio sretan jer je žedan da bi bio bogat?

Nalazište benzina tako bi zaustavilo masovno iseljavanje Hrvata s tog područja u kojem bi litra vode bila skuplja od litre benzina. Mislim da je Zagrebačka burza već zabilježila rast dionica brodskih poduzeća. 

Sretan Uskrs žele vam šeici sa Save! Ima li ljepšeg blagdanskog poklona od ovog? Brođani bi u grb grada trebali staviti i logo Croduxa koji im je pomogao da dođu do ovog velikog otkrića. 

Izvorišta benzina podignut će hrvatski standard ali i učiniti besmislenom rafineriju preko Save. Ukoliko i nastave Rusi sa zagađivanjem zraka, Brođani će si moći priuštiti postavljanje ogromnih ventilatora koji će otpuhivati zagađeni zrak nazad pošiljatelju. Već vidim i NK Marsoniju kao novog člana Lige prvaka. Legija slavi i umjesto baklji imaju bacače plamena koje pale nakon svakog pogotka.

Za suvenir bi trebali napraviti veliki brod u boci na čijoj palubi se nalazi Croduxova benzinska postaja kao mali znak vječne zahvalnosti. I eto, dok su Brođani na boci, žedni i prepušteni ''pravilima igre'' većih, dotle voda prima svoje ugljikovodike i daruje ih ovom planetu. 

Slučajno ili ne, slučaj za Andriju Jarka ili ne Brod je tako postao Brod u boci. Na Uskrs. Onda kad se obitelji okupljaju i slave. Brođani imaju vatrenu vodu, pogotovo ako se netko sjeti upaliti cigaretu kraj čaše gradske vode. U Zagrebu se Bandić zbog takvog nečega naduo ko žabac.

Dužnosnici koji su stigli u grad u kojem je umijeće preživjeti ne moraju piti vodu da bi se naduli. Oni su takvi već godinama. Bez razloga. Bez brođanske vode. Bez osjećaja iz razloga kojeg običan čovjek nikada neće shvatiti. Živjeli!

Foto: Hanza Media