SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PREKRŠAJ
 
JPMorgan u Švicarskoj kršio propise o pranju novca
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 23.12.2017. - 11:51:39
BERN - Švicarska podružnica američke banke JPMorgan je "ozbiljno kršila" propise o sprječavanju pranja novca u slučaju malezijskog suverenog investicijskog fonda 1MDB, objavio je regulator švicarskog financijskog tržišta (FINMA).

Agencija FINMA je navela da švicarski ogranak banke "nije uspio na adekvatan način identificirati" povećane rizike od pranja novca u slučaju "korumpiranog" državnog investicijskog fonda, koji je u centru skandala vezanog za ogromnu pronevjeru, prenosi agencija AP.

FINMA je objavila da je zaključila izvršni postupak protiv JPMorgana u lipnju i da nije uvodila nikakve kazne, što je mogući znak da bilo kakva dobit koju je banka stekla navodnim kršenjem propisa nije bila značajna, ocjenjuje američka agencija.

Navodi se da je JPMorgan prihvaćao "nepotpune ili nekonzistentne informacije od klijenata" bez daljnje provjere ili zahtjeva da se ti iskazi dokumentiraju, što ukazuje na manjkavosti bančinog sistema nadzora i kontrole.

Švicarsko tijelo za nadzor financijskog tržišta je dodalo da je o slučaju obavijestilo američki Ured za kontrolu deviznih poslova, u čijoj je JPMorgan punoj nadležnosti.