SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRENDOVI
 
Jones Lang LaSalle: Zagreb i dalje bilježi pad najma poslovnih prostora
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 11.07.2013. - 20:45:22
ZAGREB  –  Danas je u zagrebačkom poslovnom centru Europolis Zagrebtowera održana konferencija pod nazivom „Utjecaj EU na tržište nekretnina.“ Konferenciju je tvrtka inicirala kako bi javnosti predstavila promjene na tržištu nekretnina te odgovorila na potrebe korisnika za novim modelima poslovanja i najma poslovnih prostora.
 Vodeća predavanja na konferenciji održali su stručnjaci iz Spiller Farmera, Patrick Franolić te iz tvrtke Jones Lang LaSalle, Omar Choudhury.

Konferenciju je otvorio Darijo Stuparić, Asset Manager tvrtke CAIMMO i voditelj projekta InstantOffice naglasivši:

„Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju dosadašnje poslovanje poprima nove oblike, pa tržište nekretnina proživljava i svoje prve promjene. Svjesni smo kako se novim smjernicama poslovanja moramo prilagođavati promptno i na potrebe naših korisnika odgovarati sa maksimalnom učinkovitosti. Iako je tržište nekretnina posljednjih godina doživjelo negativne tendencije, promijenjenim poslovnim modelima otvara se potpuno novo poglavlje u razvoju tržišta i odnosa najmoprimaca i najmodavaca.“

Potom je predavanje na temu „CEE Market and Outlook“ održao je Omar Choudhury iz tvrtke Jones Lang LaSalle ističući kako osobito zemlje jugoistočne Europe mogu očekivati do 2015. godine blagi porast bruto domaćeg proizvoda koji ima snažnog utjecaja na tržišna kretanja svih segmenata. Hrvatska je posljednje dvije godine doživjela promjene u kretanju tržišta nekretninama, iako je prema analizi Jones Lang LaSalle i dalje u okvirima zakonske regulative bila spora i nedovoljno transparentna. Na tržištu najma poslovnih nekretnina u odnosu na druge europske glavne gradove, Zagreb i tijekom prvog kvartala 2013. godine bilježi pad. Investicije u poslovne prostore i njihovu izgradnju bilježe pad od gotovo 50% u odnosu na period od 2005. do 2007. godine diljem Europe, a taj trend pada očituje se i u Hrvatskoj u posljednjih 5 godina. Analize tvrtke LaSalle ističu kako čak 74% investicijskih projekata u Europi odlazi na trgovačke centre, te Hrvatska ne čini iznimku u investicijskim projektima. O utjecaju ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, tvrtka Jones Lang LaSalle pripremila je istraživanje te predstavila neke od zaključaka: poboljšanja u djelatnosti leasinga nakon pristupanja Europskoj uniji u svim ključnim tržištima nekretnina, dostupnost financijskim sredstvima za investicijske projekte, Hrvatska postaje zanimljiva zemlja za ulaganje, potencijalni investitori i dalje oprezni te kontinuirano prate prilagodbu Hrvatske novim poslovnim potencijalima te Hrvatsku očekuju dobri potencijali rasta i razvoja.

Patrick Franolić direktor tvrtke Spiller Farmer održao je predavanje na temu „Tržište nekretnina u RH nakon ulaska u EU.“  Franolić je direktor od 2006. godine a svoju poslovnu karijeru posljednjih je deset godina gradio upravo na tržištu nekretnina u Hrvatskoj. U svojoj se prezentaciji osvrnuo na statističke podatke posljednjeg desetljeća i njihov odnos rasta, potražnje i ponude te traženim i ostvarenim cijenama nekretnina  u svim županijama Republike Hrvatske, ističući kako je 2008. godina bila najunosnija iz svih aspekata.  Globalnom ekonomskom krizom započeo je  nagli pad koji svoje prve pozitivne pomake pokazuje tek 2012. godine. U kretanju transakcija nekretninama od strane stranih državljana u Republici Hrvatskoj u periodu od 2010. do  2012. godine najveći udio, sa više od 40% ukupnih transakcija, odnosi Slovenija, potom Njemačka, Italija i Austrija čime se jasno očituju trendovi poslovanja unutar Republike Hrvatske.

Po pitanju regulative, ulaskom u Europsku uniju, nove zakonske regulative utječu na kretanje tržišta nekretnina:  Zakon o prostornom uređenju i gradnji, Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, Energetsko certificiranje nekretnina te porez na nekretnine. Osim zakonskih regulativa, mijenja se investicijski ciklus stanogradnje te ističe važne pretpostavke za razvoj projekata navodeći ih po važnosti i međusobnoj ovisnosti:  istraživanje tržišta, određivanje ciljane skupine, preferencije (ukusi) potrošača, potrošačka moć ciljane skupine, statistički podaci (broj prodanih, izgrađenih i planiranih projekata), strategija razvoja stambenog tržišta makrolokacije, strategija razvoja stambenog tržišta mikrolokacije, stabilno financijsko tržište (financiranje projekta i krajnjeg korisnika) te  realno određivanje cijena zemljišta i finalnog proizvoda.

Posljednju prezentaciju, a kojom je i konferencija završena, održala je Irma Mataija, asistentica voditelja projekta InstantOFfice. Usluga  kojom su prepoznavši i analizirajući tržište nekretnina i potrebe korisnika ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju donijeli novitete i potpuno prilagodljive uredske prostore raznih veličina. Uredski prostori nalaze se na 8. katu poslovnog centra ZagrebTower na površini od 777 m2 sa 17 ureda i 3 sobe za sastanke te brojnim dodatnim uslugama.