SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PREGOVORI
 
Janša: Pregovori o proračunskom okviru EU bit će teški
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 22.11.2012. - 18:34:57
LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u četvrtak da prijedlogom proračunskog okvira EU-a nitko nije zadovoljan te da očekuje teške pregovore čelnika država koji su se okupili u Bruxellesu, kako bi riješili pitanje opsega srednjeročnog zajedničkog proračuna EU-a za razdoblje 2014-2020.
"Prijedlog nije dobar za Sloveniju, a zapravo ni za većinu država i nitko s njime nije zadovoljan. Čekaju nas teški pregovori", rekao je Janša za slovenske medije pred početak sastanka, na kojemu će o pozicijama Slovenije o tom pitanju govoriti i s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom te predsjednikom EU-a Hermanom Van Rompuyem.

Janša je dodao da već i sam osnovni prijedlog proračuna o kojemu se raspravlja nije dobar, dok ostale varijante donose nove rezove i smanjenja sredstava pa mogućnost uspjeha da se dođe do usklađenog konsenzualnog rješenja ocjenjuje s 50 posto.

Kako prenose slovenski mediji, Sloveniju, koja je članica EU-a od 2004. godine, osobito brine mogućnost velikog smanjenja sredstava za kohezijsku politiku usmjerenu u smanjivanje razvojnih razlika među europskim državama i regijama.