SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DIOKI
 
Jakuš: Vrdoljak mi je obećao da će HEP glasati za spas Diokija
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 12.10.2013. - 15:27:00
Zadnja izmjena: 12.10.2013. - 20:25:22
RIJEKA - U grupi vjerovnika Diokija iz kategorije tijela javne uprave i trgovačkih društava u većinskom vlasništvu, doznajemo, Ministarstvo financija odnosno Porezna uprava, koja od Diokija potražuje 57 milijuna kuna, u četvrtak je, na posljednjem ročištu predstečajne nagodbe za Dioki d.d. glasala za plan financijskog restrukturiranja i moguć nastavak proizvodnje na Žitnjaku, HEP je pak glasao za odlazak Diokija u stečaj.

- Nismo glasali za stečaj, već protiv ovakvog plana restrukturiranja, ispravljaju izvori u HEP-u, pojašnjavajući kako je stav HEP-a odavno jasan – radije će, zbog odlaska Diokija u stečaj, ostati bez ijedne kune svojih potraživanja od ukupno 123 milijuna kuna, negoli ući u vlasništvo kompanije u golemim dugovima, iz čijih poslovnih knjiga nakon toga može još štošta lošeg iskočiti.

Naime, prema planu financijskog i operativnog restrukturiranja društva, kojeg je zajedno s potencijalnim investitorom Ivanom Čermakom izradila uprava Diokija na čelu s Leom Dolezilom,  predviđa se da vjerovnici iz grupe tijela javne uprave i tvrtke u većinskom državnom vlasništvu Diokiju otpišu 70 posto glavnice duga, i kamate u cijelosti, osim društava HEP Grupe. Njihove bi se tražbine, u stopostotnom iznosu, pretvorile u vlasničke udjele u Diokiju (15 posto) odnosno Dini (35 posto), što je za HEP, napominju u toj tvrtki, neprihvatljivo. S manjinskim udjelima u tvrtkama ne bi, kažu, mogli odlučivati, a preuzeli bi na sebe brojne obveze, kao i proizvodnju koja s njihovom nema nikakve veze. Zato su, zaključuju, glasali protiv.

Samo koji dan prije ročišta, otkriva Novom listu predsjednik Udruge radničkih sindikata Damir Jakuš, njemu je u telefonskom razgovoru ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao da će HEP na ročištu, bez ikakve sumnje, glasati za restrukturiranje Diokija, što potvrđuju i radnici Diokija, kojima je u neformalnim razgovorima Vrdoljak u nekoliko navrata potvrdio isto.

Što se u međuvremenu dogodilo, svima je enigma, no činjenica je da se glasanje za stečaj dogodilo i u trenutku kad u državi nema Slavka Linića, velikog zagovornika spašavanja Diokija, i prijatelja Roberta Ježića. Teško da je Uprava HEP-a izigrala Vrdoljaka, koji je tu upravu i postavio, prije će biti da je Vrdoljak radnicima i sindikalcima ulijevao lažnu nadu. Službeno, odgovor na to pitanje od Vrdoljaka jučer nije se mogao dobiti.